Young Guru Academy (YGA) 2012 Zirvesi 24 Kasım 2012 Cumartesi günü sabah 09.00 da başlayan akşam 18.30’a kadar süren bir maratondu. YGA ile ilgili kimileriniz bilgi sahibi kimileriniz değil. Kısaca anlatmam gerekirse; YGA bir sivil toplum kuruluşu, bir liderlik programı. Liderlik programı Lider Keşfetme, Lider Yetiştirme ve Lider Gelişim Programı olmak üzere üçe ayrılıyor. En önemli ana nokta 21.yy liderliğinde, liderliği öğrenmenin yolunun liderlik etmekten geçtiği.
Başvuru süreci şu şekilde işliyor; Lise ve üniversite öğrencileri ile genç profesyoneller internet üzerinden sorulan sorulara verdikleri cevaplarla başvurularını yapıyorlar. Bu sene 25.000 başvuru alınmış. Bu başvuruları 70’e yakın Danışma Kurulu üyesi değerlendirerek aralarından seçilenler 24 Kasım’da yapılan zirveye katılım daveti alıyorlar. Bu zirve YGA’nın sadece küçük bir adımı. Bir iceberg’in sadece suyun üstünde kalan kısmı. Daha sonra mülakatlar başlıyor ve her sene 250 kişilik bir kontenjanla yeni YGA’lılar seçiliyor.
YGA Eş Başkanı Enis Güray’ın konuşmasında belirttiği üzere, bu sene 25.000’i aşkın başvuru yapılmış (başvuruların %58’i kadın, %42’si erkek) ve aralarından seçilen 3500 kişi YGA Zirvesine davet edilmiş. 3500 kişinin 350’si lise öğrencisi. 24 Kasım günü Zirvede gönüllü olarak 500’e yakın YGA’lı görev almış. Yaklaşık 1500 katılımcı için 35 otobüs ile 40 farklı ilden ücretsiz ulaşım imkanı sağlanmış.
Liderlik sahada ve sorumluluk alarak gelişir ana noktasında hareketle genç liderler Türkiye’nin dezavantajlı şehirlerinde ve/veya dezavantajlı okullarında geleceğin lider adaylarına liderlik yapıyorlar, onları geliştiriyor ve eğitimlerine katkıda bulunuyorlar, yeni projeler üretiyorlar. Deneyime dayalı liderlik için YGA bir fırın. Saha performanslarına göre seçilen 50 kişi bir haftalık özel liderlik programa katılıyor. Bu programdan da seçilen 10 kişi de Amerika’da ki liderlik kampına gönderiliyor. YGA, hiç şüphesiz Türkiye’nin en başarılı sivil toplum kuruluşlarından biri. Liderlik bakış açısı ile Harvard Business School tarafından da başarılı bulunarak (-demek ki ülkemizde de çok güzel fikirler çıkabiliyormuş, demek ki onlarda ülkemizi örnek alabiliyormuş-), proje üretimi konusunda HBS ile global ortaklık protokolü imzalanmış.
Bu zirvede, YGA’nın stratejik ortakları olan şirketlerin tepe nokta yöneticilerini ve YGA’nın kurucu babası Sinan Yaman’ı dinledik. (Sinan Yaman’ı belki aranızda okuyanlar varsa “İç’ten Lider” isimli kitaptan da hatırlayabilir) Bu konuşmacılardan notlarımı ve yorumlarımı aktaracağım.
Tamer Özmen – Microsoft Türkiye Genel Müdürü : “Başarı genellikle parayla ölçülüyor. Halbuki başarı parayla ölçülebilen bir şey değil. Ben Amerika’da okurken ve yaşarken hep mücadele etmek hep rekabet etmek zorunda kaldım. Eğer yapamam deyip vazgeçseydim başarmamın şansı olmayacaktı. Rekabet ederek 10 yıl çalıştım. Biz ülke olarak çok büyük bir potansiyelin üstünde oturuyoruz. Türkiye’nin sermayesi gençler. Benim size önerilerim:
- Risk alın.
- Hatalarınızdan hızlı ders alın.
- İyi bir takım çok önemli.
- Uzun dönemli planlama yapın. (5-10 yıllık) Planlarınız değişebilir. Değişirse değişsin. Şirketler bile on yıllık sürede en az altı model değiştiriyor.”
Ahmet Bozer – Coca Cola (Avrasya&Afrika Grup Başkanı) : “Benim felsefem “dünle beraber gitti cancağızım ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım.” Tarihimizdeki tüm liderlerden bir şeyler öğrenmek lazım. Öğrenmek tek yönlü bir şey değil. Şahsi liderlik planınızı kurgulayın. Hedefim ne, stratejim ne? Bunları bilin. Kariyer yönetimi demek, işini iyi yapmak demek. Değer yaratmak demek. Bu koltuktan kaynaklanan bir şey değil. Kompleks ve önyargı olmaması gerekir. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür olun. İrfan demek, gerçeğe ulaştırıcı güçlü seziştir. İyi bir lider olmak için baş koyduğunuz konun sizin için bir anlamı olması gerekir. Özkaynağınızı bulacaksınız. Özkaynağınız, yaşam amacınızdır.”
*** Ahmet beyin konuşmasında değindiği noktaları daha önce “Başarılı Bir Kariyer’den Ne Demek?” ve “Yetenek Yönetimi Meselesi” başlıklı yazılarımda benzer şekilde ele almıştım.
Muhtar Kent – Coca Cola Ceo : Anlamlı başarılar sorumlulukla kazanılır. Sorumlu liderlik için öğrenmeyi öğrenmek gerekiyor. Yetenekler inovasyonu körüklüyor. İdeallerinizi, hayal ve tutkularınızı keşfedin. Duyarlı hareket etmek için beraber olmak gerekiyor. Dünyada 2020 yılı için öngörülen mega trendler ışığında liderlik yapabilmek lazım. Liderlik Yolculuğu bir ömür boyu sürer. Liderlik bir hobi değildir. Liderlik bir seçimdir.”
*** Liderliğin herhangi bir ünvana bağlı olmadığını, liderliğin sizin “ruh”unuz olduğunu her zaman tekrar ettiğimi okuyucularım iyi bilir. Her insan önce kendisinin lideridir. Muhtar Kent ile de benzer fikirleri blogumun tüm felsefesinde görebilirsiniz.
Sinan Yaman – YGA Kurucusu / YGA’nın Sinan Abisi : “Bir günde Dünya değişir mi? Evet değişir, ben değiştiğini gördüm. İki grup insan var. Fikir üretenler ve Hareket üretenler.
YGA vicdani zekaları yüksek çift kanatlı liderler yetiştiriyor. Biz zaferden değil, seferden sorumluyuz. Hayal katili gözünde büyütmene sebep olur. Hayal ortağı gözünde büyütmene mani olur. Hayal katilleri ayrıştırır. Hayal ortakları birleştirir. Her şey ABD’li yönetim gurularının kitaplarında değil. Bağ kurabilmek çok değerli. Bağ kurabilme kabiliyetiniz olsun. Kalp düzelmedikçe, kalıp düzelmez. İyiler mütevazi oldukları ve reklamı sevmedikleri için Dünya cehennem gibi. Dünya’da iyiler yaptıklarını daha çok reklam etmeli. Özgeçmişin, not ortalamaların bizim umrumuzda değil. Kendilerine güvenmeyenler, kendilerine haksızlık etmemek için başkalarına güvenmezler.”
Hüsnü Özyeğin – Fiba Holding : “Türkiye dünyanın en büyük 17.ekonomisi. Eğitim düzeyi düşük olmasına rağmen türk insanının kültürü, değeri ve dinamizmi var. Öte yandan hayatı boyunca yaşadığı köyeden dışarı adım atamayan insanlarımız var. İstanbul’da yaşayıp bir tek müze bile gezmeyen ama Fransa’ya gittiğinde Louvre’u gezeyim diyen tipler var. Cebi zenginler listesi yapılıyor da, asıl gönlü zenginler listesi yapılmalı. Zenginler, hiç tanımadıkları insanlar için, ihtiyaç sahipleri için neler yapıyorlar?”
Süreyya Ciliv – Turkcell Ceo : “Ben lise yıllarımda bilginin önemini anladım. İnsanlarda en çok fark yaratan şey bilgidir. Bilmeniz, hissetmeniz ve hayal etmeniz önemlidir. Vizyonunuzu, takımın misyonu haline getirmek, takımı ikna etmek, enerji vermek lazım. Her insanın tahmin ettiğinden daha çok potansiyeli var. Günümüzde bilgiye çok hızlı ulaşıyoruz. %20 bilgi, % 80 çalışmak benim başarımın formülü. Sevdiğin şeyi seçeceksin, ona odaklanacaksın. Günümüzde bilgiye çok hızlı ulaşıyoruz.”
Candan Karabağlı – Abdi İbrahim Ceo : “Ben nasıl lider olunacağını bilmiyordum. Nasıl lider olunacağını öğrendiğimde de bu işe gönlümü koydum. Biz şirket olarak her seviyede liderlik istiyoruz. İnsan heryerde lider olabilir. Liderliği sadece iş hayatı ile de kısıtlamamamız lazım. Dünya önümüzdeki on yılda daha mobil hale gelecek, insanlar daha tasarruflu ve daha aktif olacak. 60 yaş, 40 yaş gibi değerlendirilecek. Dünya gençleşiyor.”
Ronald Grünberg – BSH Cso : “Liderlik, uzağı görebilmek, yeni bir şeyler ortaya çıkarabilmektir. Örneğin S.Jobs müthiş bir tüccar değil sadece uzağı görebilen vizyoner bir insan. Size önerilerim şunlar;
– Tek adamlığa soyunmayın.
– Yüksek beklenti ve hayal kırıklığı yaşatmayın.
– Kabahatleri başkasına yüklemeyin.
– Kendi idealinizi yaratmak için beklemeyin.
– Öfkenize yenik düşmeyin, öfkenizi kontrol edin.
– Etrafınıza hiyerarşi duvarı örmeyin.
– Gerçekleri organizasyonun alt kademelerinde çalışan insanlardan öğrenirsiniz. Onlarla konuşun.
Adnan Bali – İş Bankası Ceo : Adnan beyin dediklerini aktarmadan önce bana göre en felsefik/ruhani konuşma olarak değerlendiriyorum. Anlamı cümlenin kendisinde değil, cümlenin derinin de olan bir konuşma yaptı Bali. Kendimi Collesium’da ki aslanların önüne atılmış gibi hissediyorum dedi. “Kişisel gelişiminizi sağlayamazsanız siz de kurtarılacaklar arasında olursunuz. Liderliğin en büyük özellikleri sıradanlığı kabul edememedir. Bir piyano olabilirsiniz ama akortsuzsanız! Mutfağını bilmediğiniz işi yönetemezsiniz. Samimiyet, sınan süreçlerde ortaya çıkmaz. İyi konjonktürde karşılıklı güveni sınayamazsın. Herkes memnundur. Oysa ki insan malzemesi kritik süreçlerde belli olur. Haline bırakılan hiçbir problem küçülmez. Açık açık anlatmak konuşmak en doğru yaklaşımdır. Başarısından rahatsızlık duyulmayan bir profil olabilmek mühim. Başarılı iseniz, empati ile negatif enerjileri nötralize etmeniz lazım. Başarıya meşruluk atfetmek lazım.”
Young Guru Academy (YGA) 2012 Zirvesi, gerek atmosferiyle gerekse yapılana ilham verici konuşmalarla alınacak çok şeyin olduğu bir gündü. Beyinlere restart verilen bir gündü. YGA güzel işler yapıyorsunuz. Emeği geçen her kademeden herkese ve özellikle kapanışta yaptıkları samimi ve bir o kadarda güzel konuşmaları ile bize bedensel engellerin hayata engel olmayacağını başarıları ile ifade eden ve beraber söylediğimiz güzel şarkılar için Selim ve Kerim Altınok kardeşlere teşekkür ediyorum.
“Egosu Küçük, Kalbi Büyük, Zihni Berrak, Elleri Hızlı liderler YGA’da pişerler…”
YGA yolunuz açık olsun. İlham kaynağısınız.
Yukarıda size aktardığım tüm cümlelerde, düşünen ve fark eden insan için bir çok ilaç ve ilham gizli. Fark edin, farkında olun. Kendi hazinelerini keşfetmek evvela insanın kendisine düşen bir vazife. Orada bulunan 3500 kişi veya bir sebepten bulunamayan sayısız lider adayı hazineleriniz kalbinizde ve ruhunuzda saklı. Liderlik Ruhu’nda dediğim gibi;
Ben de Liderlik Ruhu blogunun kurucusu olarak YGA’yı destekliyor ve ekliyorum :
“Liderlik ünvanında değil, senin RUH’undadır.”
Yorum Yapılmamış