Elif Şafak’a göre yazı yazmanın 11 Kuralı

Elif Şafak, benim okumaktan oldukça zevk aldığım bir yazar. Aynı zamanda kendisini MCT İK Zirvesi 2013’te de dinleme şansım olmuştu. Benim en beğendiğim kitapları Firarperest ve Aşk’tır. Özellikle Firarperest’i çok beğenerek, akıp giden su gibi okumuştum. Aslında okuyucular için anlaşılması ve yorumlanması kişiden kişiye göre değişse de zor bir yazar Elif Şafak. Zor kelimesini anlaşılmayan anlamında değil, yazdıkları ile sizin ruhunuzdaki katmanları sıyırma özelliği olmak anlamıyla kullanıyorum. Anlamak için düşünmeye, düşünmek için hissetmeye ister istemez sizi kendisi ile birlikte yola çıkaran ve eşlik eden bir yazar.

Cool tavrı, bilgisi ve dile hakimiyeti ile etkileyici. Entelektüel kapasitenin, kurgu ve hayal etme potansiyeli ile birleşiminin tadı Elif Şafak. Bunalımlı belki de karamsar görüntüsü beni ve benim gibi bir çok okuyucusunu çeken. Her zaman derinlikli, her zaman mesafeli, her zaman sakin tavırlı.

Okuyucusuna ve/veya seyircisine bu enerji ile aktarmayı sevdiğini düşündüğüm bir yazar. Bilerek ve isteyerek kendisi ve diğer insanlar arasına mesafe koymayı tercih eden hatta bunu özgürlükçü halinin en kaçınılmaz tarafı gibi gören bir yazar. Görünen popüler olmakla derin popüler olmak arasındaki farkı ifade etmeye çalışmıştım bir yazımda. İşte Elif Şafak, Türkiye’nin görünen popüleri değil, derin popüleri olmayı başarmış Dünya çapında bir yazarı.

Elif Şafak Mayıs 2013’te The Telegraph internet sitesindeki bir yazısında yazmanın kurallarını ise şöyle açıklamış. Bunu amatör ve/veya profesyonel fark ayırt etmeksizin yazmayı seven ya da yazmak isteyen, yazmayı bir hobi veya meslek olarak yapan herkes için paylaşmayı uygun buluyorum.

Elif Şafak’a göre yazı yazmanın 11 Kuralı :

1- Yalnızlığa övgüdür yazmak. Dışa dönüklüğe karşı içe dönüklüğü, eğlenceye ve sosyalleşmeye karşı yalnız geçirilecek saatleri/günleri/haftaları/yılları seçmektir. Yazarlar iyi bir dedikodu ya da çılgın bir partinin tadını çıkarabilirler ara sıra ama yazma eylemi ve yaşamlarımızın merkezi saf yalnızlıktır.

2- Yazmak ancak yazarak öğrenilebilir. Kulağa pek cazip gelen yetenek, sürecin yüzde 12’sinden fazlası değildir. Çalışmak işin yüzde 80’idir. Kalan yüzde 8, “şans” ve “zamanın ruhu”dur, kısaca, elimizde olmayan şeyler.

3- Okuyun. Bolca okuyun. Ama hep aynı yazarları okumayın. Mümkünse geniş çaplı, ne bulursanız okuyun. Kurmaca, bir işleve indirgenemez.

4- Okumayı seveceğiniz kitabı yazın. Eğer yazdığınız şeyden zevk alıyorsanız (bu onu yazarken sıkıntı çekmediğiniz anlamına gelmez) muhtemelen insanlar da kitabı okurken aynı şekilde hissedecektir. Yazar ve hikâyesi arasında bir aşk ilişkisi yoksa okurla o hikâye arasında da bir aşk yok demektir.

5- Depresyondan korkmayın. Yolculuğun ayrılmaz parçasıdır o. Ama depresyonu romantikleştirmemeye de dikkat edin. İstediği zaman gelip giden özgür ruhlu, güvenilmez bir dost olarak görün onu.

6- Kendinize karşı acımasız olun. Kesin. Yıkın. Değiştirin. Sayfaları bütün olarak çıkartın. Kötü yazı kötü ilişki gibidir. Sırf içli dışlı olduğunuz için müptelası olmayın onun. Atın gitsin.

7- Karakterlerinize karşı acımasız olmayın ama. Hor görmeyin onları. İşimiz karakterlerimizi yargılamak değil onları anlamak ve diğer insanların anlamasını sağlamaktır. Empati, anahtar sözcüktür.

8- Her ne yaparsanız yapın, yazdığınız romanın konusu üzerine konuşmayın. Ajanınız ya da yayıncınızla yiyeceğiniz yemeğin keyfini kaçırmaktan başka işe yaramayacaktır bu. Ne üzerinde çalıştığınızı soruşturduklarında şarabınızdan bir yudum alın ve herhangi bir ipucu vermeyecek ama evrenin gizli güçlerini harekete geçirmeksizin meraklarını uyandırmaya yetecek kadar örtülü birkaç sözcük çıksın ağzınızdan. Bol şans!

9- Okurları unutun. Eleştirmenleri unutun. Herkesi unutun. Aslına bakarsanız dışarıda bir dünyanın var olduğunu unutun.

10- Tıkanma diye bir şey yoktur. Yine de eğer esininiz tükendiyse İstanbul’a gidin, şehrin kaosu içinde birkaç gün geçirin: gözleyin, dinleyin, martıları besleyin ve aynı anda küçüldüğünüzü ve büyüdüğünüzü hissedin.

11- Nihayet, sözünü ettiğim kuralların her birini görmezden gelin. Yazmanın kuralı yoktur. Onun güzelliğidir bu. Kimsenin bizden almasına izin vermememiz gereken özgürlüğün ta kendisidir.

Kaynak : http://www.telegraph.co.uk/culture/books/10075910/Elif-Shafaks-rules-for-writing.html

 

Not: Youtube Kanalımda Elif Şafak’ın kongre konuşmasını izlemek için tıklayın.

 

Banu Çakar
banu@banucakar.com
Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz