İş dünyasına ve uzmanlara göre 10 yıl sonra gücün ana unsurları içinde başı çekecek olan diğer unsurlar ise itibar, güçlü network, güçlü ortaklıklar, topluma değer katmak ve fırsatları değerlendirme becerisi olacak. Geleceğin gücü nereden gelecek?
Think Like a CEO kitabının yazarı Mark Kuta’ya göre bilgiye ulaşmak geleceğin güç tanımındaki en önemli unsur haline gelecek.
Dünyaca ünlü strateji uzmanı Peter Fisk de Kuta ile aynı fikirde. Fisk, “Önümüzdeki 10 yılda en iyi fikre sahip olan ya da iyi fikirleri ortaya çıkarmayı beceren insanları bir araya getirebilen güç kazanacak” diye belirtiyor.
(Ayrıca bu arada Peter Fisk’in Business Genius – İş Dehası kitabını okumadıysanız mutlaka okumanızı öneriyorum. Mükemmel beyin açıcı bir kitap…)
Yani gelecek dediğimiz (!) ama her gün onun içinde yaşadığımız bu zaman dilimde “gelecek” diye bir şey yok!
İnovatif, cesur, tutkulu ve kendiyle barışık liderler “yeni güç sahipleri” olarak sahnede yerlerini alacak. Öne çıkan faktörler şöyle;
Yenilikçilik ve İnovasyon faktörü :
Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, “Herkesin yaptığını yaparsanız herkes gibi olursunuz”diyor ve fark yaratmadan güçlü olunamayacağını şu sözlerle özetliyor:
“Ancak sadece yenilikçi bir buluş yapan değil, uygulayabilen, müşterisine yaşatabilen güçlüdür. İşinizi müşterinizi mutlu etmek üzerine kurarsanız, gücünüzü insandan alırsınız. Sürekli bunu düşünmek, söylenmeyeni de anlamak, müşterileri sarıp sarmalamak, yeni ürün, hizmet, fırsat, teklif ve çeşitli kolaylıklarla şaşırtmak üzerine çalışmak, yenilikçiliği içselleştirmektir.”
İtibar faktörü :
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, itibar sahibi olmanın önemini şöyle özetliyor:
“Aslında varlıklı olmak, hiçbir zaman kalıcı bir güç kaynağı olmadı. Belki de sadece toplumsal, siyasal ve ekonomik yaşamda kendinin ya da çevresinin çıkarlarını gerçekleştirme kudretine sahip olmak anlamında güç ile varlık arasında ilişki olduğu söylenebilir. Ancak bir de toplumun güvenine sahip olmak, görüşlerine önem verilmesi ve örnek oluşturmak anlamına gelen bir güç söz konusu. Bu anlamdaki gücün, kişi ya da kurumların toplumun ortak çıkarlarını gözeten bir anlayışı benimsemeleri sonucu sağlandığını görüyoruz.”
Fırsatları yakalayabilmek :
60 yıllık Zorlu Holding’in yönetim kurulu başkanı olan Ahmet Zorlu, bu özelliğin, güç sahibi olmak konusunda neden önemli olduğunu kendi deneyimlerini paylaşarak açıklıyor.
“Fırsatları yakalamanın çok kritik olduğunu düşünüyorum. Örneğin Vestel karşıma çıkan en büyük fırsatlardan biriydi. ‘Televizyon şirketlerinin çoğu batıyor, ne işin var bu sektörde’ diyenleri dinlemedim. Bugün Vestel, Türkiye’de elektronik alanında 15 yıldır ihracat şampiyonu ve dünyanın en büyük üreticilerinden biri. Yüzde 100 Türk dehasıyla ilklere imza atmaya devam edecek.”
Değer yaratmak :
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, toplumsal duyarlılığın öne çıkmasını, genç kuşağın taleplerine bağlıyor ve şöyle diyor : “Çünkü yeni kuşak hem kendisinin hem çalıştığı iş yerinin topluma, insanlığa katkı yapıyor oluşunu çok önemsiyor. Bu, yeni kuşağın en önemli motivasyonlarından biri haline gelmiş durumda.”
Güçlü ortaklıklar kurmak :
Peter Fisk, “En iyi işbirliklerini kuran, en güçlü olacak” diyor ve ekliyor: “Çalışanlarıyla, müşterileriyle veya ortaklarıyla, özetle tüm paydaşlarıyla, tüm ekosistemle en iyi işbirliklerini kurgulayanlar gücün sahibi olacak.”
Network, Network, Network…
Dünyaca ünlü yönetim ve ik gurusu Dave Ulrich şöyle açıklıyor : “Güç olanaklara, başarıya odaklanmaktan gelir.Bence gücün en önemli kaynakları, güçlü ilişkiler, konum ve uzmanlıklardır. Etki ve güç sahibi olan insanlar, bu özelliklere sahiptir.”
Kaynaklar ve Derleme :
Capital Dergi / Yasemin Erdoğan – Eylül 2013
Business Genius (İş Dehası) – Peter Fisk
İK Dönüşümü – Dave Ulrich
Think like a CEO (Ceo gibi düşünmek) – Mark Kuta
Yorum Yapılmamış