MCT Danışmanlık tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen İnsan Kaynakları Zirvesi, sektör profesyonellerinin katılımıyla 12-13 Şubat tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Blog adına aldığım basın daveti ile geçen sene olduğu gibi, bu sene de zirveye iştirak ettim. Bir kez daha teşekkürler MCT Danışmanlık…Zirveyi yerinde izleyemenler ise bu sene pozitiftv‘den canlı olarak takip edebildi.
Haydi bakalım başlayalım 🙂
Zirvede dolu dolu geçen iki gün vardı. Son derece etkileşimli ve hareketli olduğunu söylemek gerek. MCT tarafından yapılan zirvelerin vizyoner tema tasarımları için emek veren herkesi, tüm ekibi kutluyorum. Bu senenin teması Provokatik’ti. İnsan Kaynakları profesyonelleri için bir liderlik zirvesi olduğunu söylemeliyiz.
Gelecek senenin zirve teması ise “Sahne Sizin” olarak belirlenmiş. Gayet isabetli 🙂 Daha önceki bir yazımda da belirttiğim gibi, hep aynı yüzler veya hep kendini tekrar eden söylemlerin dışında farklı isimler ve farklı hayatları gözlemlemeye ihtiyacımız var. (Hoş artık günümüzde ne farklı kim farklı orası da tartışmalı :)) Bu bağlamda MCT’yi, 2015 zirvesi için sıfır km. yetenekleri keşfetmeye ve onlara bir platform sunmaya davet ediyoruz 🙂
İlk gün çoğu yabancı bir çok keynote konuşmacı dinledik. Elbette farklı vizyonları ve bakış açılarını dinlemek çok kıymetli ancak yabancı konuşmacıların geldikleri ülkenin genel kültürünü, içinde bulunduğu sosyoekonomik genel durumu ve o toplum insanın genel karakteristikleri hakkında bir ön hazırlık yapmaları veya yapmış olmalarını son derece önemsiyorum. Dinlediklerimiz alanlarında şüphesiz son derece önemli isimler. Başka ülkelere uluslararası konuşmacı olarak katılan tüm profesyonellerin, konuşma yapmak için geldikleri ülkenin genel dinamiklerine biraz da olsa haiz olmaları gerekir fikrindeyim. Dinlediklerimiz arasında, bu yukarıda değindiğim noktalardan bazılarının biraz uzak olunduğunu düşündüm. Ama bu tamamıyla konuşmacıların kendi ön hazırlıkları ile ilgili.
The New York Times tarafından 2008’de ‘’En İyi 100 Fikir’’den biri olarak tanımlanan Prof.Alex Haslam’ın iseLiderliğin yeni psikolojisi hakkındaki sunumunun beni şaşırttığını da söylemeliyim. Şaşırtma nedeni de, liderliğin “yeni” psikolojisinin aktaran Haslam’ın bu çerçevede, sunumunda ben’den biz’e doğru gidişi, liderliğin bir grup süreci olduğunu aktarması idi. Sormak gerek : Peki bu “yeni” bir şey midir? Bu “yeni” bir liderlik psikolojisi midir?
Eğer bu “yeni” bir şey ise, dünya üzerinde yazılmış olan liderlik kitaplarında ve varolan liderlik teorilerinde şimdiye dek böyle bir şeyden hiç bahsedilmemiş olması gerekir. Sunumda aktardıklarının liderlik kavramı içerisinde bilgi birikimi oluşturmuş olan kişilere “yeni” gel(-e-)meyeceği fikrindeyim. Keza “Yeni” bir liderlik psikolojisi açıklamanın kitaba bu ismi vermekle olmayacağı düşüncesindeyim. Nitekim bunun için, medeniyetlerimizden ve kültürlerimizden çıkan nice kadim eserlere ve liderlik örneklerine göz atmak bir fikir verebilir hepimize. Burada üzülerek söylemem gerekir ki, Alper bey’in sanırım bu kitap için dediği “bu yıl bir liderlik kitabı okuyacaksınız o bu olmalı” cümlesini ben de size şu şekilde yorumluyorum : “Bu yıl eğer bir çok liderlik kitabı okuyacaksınız, onlardan bir tanesi de belki bu olmalı. Eğer ekstra zamanınız varsa ve çok farklı bir şey beklemiyorsanız 🙂 “
Raj Sisodia’nın günün sonunda birazda mizah malzemesi olan “şuurlu kapitalizm” başlıklı konuşmasına ve konuşması sırasına söylediği “Aşk ve sevgi üzerine bir iş kurabilir misiniz?” cümlesine ise hiç değinmiyorum bile 🙂 Laurie Ruettimann ise konuşmasında çok güzel tavsiyeler verdi keşke bir de blog hayatına biraz değinseydi…
Öte yandan çok etkileyici bulduğum konuşmalar ve sunumlarda vardı. En etkilendiklerimi şöyle sıralayabilirim:
- — John Perkins, “Jeopolitik,Gelecek ve Siz, Eyleme Çağrı!” başlıklı konuşması,
- — Charles Eisenstein’ın Kutsal Ekonomi sunumu,
- — Tanyer Sönmezer’in Ya Lider Aramızdan Hepimiz ise? sunumu,
- — Ekvador Cumhuriyeti Mutluluk Ekonomisinden Sorumlu Devlet Bakanı Freddy Ehlers Zurita’nın Rekabet Ekonomisinden Mutluluk Ekonomisine Geçebilmek konulu konuşması,
- — Linkedin Kıdemli İletişim Müdürü Genco Orkun Genç’in, Türkiye’de Linkedin’in “Dünü, Bugünü,Yarını”. Aradığınız Yeteneğe Şu Anda Ulaşılamıyor. Ama Neden? başlıklı sunumu,
- — Hakan Alp’in İcat ÇıkarMA başlıklı sunumu vardı.
John Perkins, 30’dan fazla dile çevrilen “Confessions of an Economic Hit Man” (Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları) kitabının yazarı, tüm dünyada bir milyondan fazla kişiye ulaşan bir isim. Dünyanın gerçek anlamda ilk küresel imparatorluğunu yaratan gizli operasyonları anlattığı “The Secret History of the American Empire” adlı kitabı The New York Times’ın çok satanlar listesinde yer aldı. Son derece samimi itirafları oldu. Gerçek hayatın içinden bir konuşmacıydı. İK zirvesinde yaptığı konuşmada ülkemizi takip ettiğinin izlenimlerini çok net edindik.
Charles Eisenstein bir sosyal filozof. Konuşmasında liderlik kalpten gelir, dünyadaki her değerin paraya çevrildiği bir ortamda yaşıyoruz dedi. Ki çok doğruydu ona “Liderlik ünvanın değil, senin ruhundur” sloganını şiar edinen ben tüm yüreğimle katıldım. Çünkü özdeki bakış açımız aynıydı. Kendi adıma bu beni mutlu eden bir çıkarımdı. Öte yandan dış görünüşü ile son derece doğaldı hatta sanki o sabah uyandığında biri kalk bir zirveye gidip, sunum yapacaksın demiş ve o da üstüne bir kazak geçirip Rumeli salonuna gelmişti 🙂 Her şey bir yana tüm bunlar bile söylediklerinin gerçekliğini örtmedi. Sunumunda bir video paylaştı. Orjinali buradan seyredilebilir.
Eisenstein bunları anlatırken, zirvede bilinçli kapitalizmi anlatmak için daha sonra sahne alan Raj Sisodia “Aşk ve sevgi üzerine bir iş kurabilir misiniz?” dediğinde hayatın gerçek çelişkisi bir kez daha yaşayarak gözlemledim. Gerçekten aşk ve sevgi ile, aşk ve sevgi üstüne bir iş kurulamaz mıydı, sevgi ile “iş” yapmak birbirinden çok mu uzaktı? Sevgisiz yapılan bir işte insanın başarılı ve mutlu olması mümkün müydü?
Tanyer Sönmezer’in sunumunu geçen sene izlerken aldığım zevk kadar, bu sene de aynı zevki sürdürdüm. Ülkemizde izleme şansına sahip olduğum en yaratıcı sunumları kurgulayan bir beyin, yapan bir yetenek olduğunu düşünüyorum. Son derece başarılı canlandırma sahneleri izledik sunumunda. (Aynı şekilde bir örneği Mehmet Özel’in sunumunda da deneyimledik) Ünvanla, koltukla lider olunamayacağı hakkındaki hemfikirliğimizle tüm salon olarak bağıra bağıra söylediğimiz o replik gerçekten gözüme ve aklıma çakıldı kaldı. Çıkartmaya da niyetim yok açıkçası. Olay orada bitmiştir.
Bana göre zirvenin en ama en orijinal konuşmacısı, Ekvador Cumhuriyeti Mutluluk Ekonomisinden Sorumlu Devlet Bakanı Freddy Ehlers Zurita idi. Sahnenin tam karşında, karşılıklı oturduk tüm gün boyunca. İlk olarak şapkası dikkatimi çekmişti 🙂 Sonra da tüm gün boyunca, sunumları dinlerken ki dikkati, yer yer aldığı notları. Ortamı dikkatle, ilgiyle ve bir o kadar da nezakatle incelemesi. Çok başka bir şey vardı Zurita’nın enerjisindeJ O kadar keyif aldım ki onu dinlerken. Ekvador Cumhuriyeti, dünyada doğanın hakkını içeren ilk anayasayı hayata geçiren bir ülke. Bir ülke düşünün bir bakanı var mutluluk ekonomisinden sorumlu olan. Ülkenin swot analizi sonucunda neye odaklanılması ve neyi pazarlamaları gerektiğini düşünmüş ve kendilerini öyle konumlandırmışlardı. Her ülkenin diğerlerinden ayrışan güçlü yanları vardı elbette. Tıpkı Ekvador gibi. Neşeli, sıcak ve renkli… Buen Vivir diyorlar onlar İspanyolca. Bir video hazırlamışlar bunun için. Hatta Zurita bir an çekim yapan beni fark ediyor ve çok hoşuna gidiyor 🙂
Zurita, bunun çıkış noktasını anlatırken son derece samimiydi. Kültürümüze meraklıydı bu son derece belliydi. İlk olarak Sufi müzesini gezdiğini söyledi ve Rumi’nin evrenselliğini bir kez daha bizlere gösterdi misafir bakan. Ben kendisi gibi orijinal bir konuşmacıyı dinleme ve yakından gözlemleme şansı verdiği için MCT ye bir kez daha teşekkür ediyorum.
Zirvenin ikinci gününde dinlediğim, Linkedin Kıdemli İletişim Müdürü Genco Orkun Genç, merakla ve ilgiyle dinlediğim bir diğer sunum oldu. Linkedin’in aslında bir iş bulma ve arama platformu değil, bir sosyal gelişim platformu olduğunu söyleyerek, ilk 5 yılında son derece zorlandığını ifade etti. Bu da liderlikruhu.com için içime bir nebze su serpti. Demek ki bir yolun başındaki zorlanmalar normal sayılmalıydı, önemli olan doğru yolda olduğunu hissetmekti dedim içimden…Linkedin’i en aktif kullananların öğrenciler olduğunu ve linkedin globalin geleceğinin onlar olduğunu ifade etti 🙂
Hakan Alp ise bana uslubu ve tarzıyla Fazıl Oral’ı anımsattı 🙂 Basitlik ve sadelik proaktivite anlamına geliyor dedi Alp. Y kuşağından bahsederken hep “bu çocuklar” dedi 🙂 Bu çocukları tvlerde orda burda tartışanlara bakıyorum yaş 75 dedi 🙂 Sahnede doğallık dinleyicilere hemen geçen bir elektrik. Ben Hakan Alp’te bunu aldım ve çok zevk alarak dinledim.
Engelsiz Kariyer kurucusu Mehmet Kızıltaş’ın “İK’da Engellilere Doğru İletişim Metodları” başlıklı konuşmasını da ayrıca çok beğendiğimi söylemeliyim. Hatta konuşması Alper Utku’yu son derece duygulandırdı. Ki çok haklıydı çünkü hepimizi çok duygulandırdı. Onun için Mehmet Kızıltaş konuşmasını bitirdiğinde, sahneye Didem Tekay ile gelen Alper Utku yaşlanmış gözleriyle; “Söz yok, duygu var” dedi.
Haklısınız; Söz yok, duygu var.
Duygu değil mi, en etiketsiz olan?
Duygu değil mi, insan ayırdetmeksizin aynı etkiyi sağlayan?
Duygu değil mi, insanı ruhundan yakalayan?
Duygu değil mi, içinde olmadığı şeyi bomboş ve tatsız kılan?
Bazen yürek, bazen akıl, bazen yepyeni bir fikir, bazen yüksek bir enerji, bazen ortaya çıkacak çılgın bir fikir için milyonlarca km. uzağa gitmek veya en iyi 50 fikir insanı içinde olmak gerekmeyebiliyor. Bazen yanıbaşımıza bakmak yetiyor. Neden dünyanın en iyi fikir insanları listesine bizim ülkemizden, kendi cevherlerimizden birileri giremeyecek olsun? Dünyayı saracak gerçek “yeni” fikirler, ruhları ve kalpleriyle beraber neden bizden çıkamayacak olsun?
Benden bu kadar 🙂 Son olarak LiderlİK Ruhu olarak,
“LİDERLİK ünvanın değil, senin RUH’undur. Çünkü Liderlik, RUH’la birleşince gerçek hikayesine başlar.”diyor ve selamlarımızı yolluyoruz 🙂
Not : Zirveye ait videoları BanuCakar Youtube kanalından izleyebilirsiniz.
Yorum Yapılmamış