Dr. Leslie Gaines-Ross dünyanın önde gelen itibar uzmanlarından…
Uzun yıllardır kurumsal itibar üzerine çalışan Dr. Leslie Gaines Ross, global halkla ilişkiler şirketi Weber Shandwick’te itibar stratejisti olarak çalışıyor. “Corporate Reputation” (Kurumsal İtibar) ve “CEO Capital” (CEO Sermayesi) adındaki iki kitabı da bu alandaki literatürün en önemli kaynaklarından sayılıyor.
Gaines-Ross, 10 yıl önce olduğu gibi bugün de CEO’ların itibarının, şirket itibarının yüzde 50’sini oluşturduğunu düşünüyor ama ona göre sosyal medyanın şahlanmasıyla işler artık daha karmaşık…
Sosyal CEO’ların yükselişi…
Sosyal CEO’ların yükselişi konusunda iddialı olan Gainess-Ross, sosyal medyanın yükselişinin, CEO ’lara yeni bir sorumluluk yüklediğini söylüyor. “Bence önümüzdeki 10 yılda şirketlerin itibarları CEO’larının ne kadar sosyal olduğuyla şekillenecek. Önümüzdeki 10 yılda birçok CEO sosyal medyanın platformlarından birini kullanıyor olacak”diyor.
Dr. Leslie Gaines-Ross ile Sosyal CEO’luk üzerine yapılmış olan bir söyleşiden çok önemli satırbaşlarını sizin için derledik :
Artık işler daha karmaşık ! Sosyal medya her şeyi değiştirdi. Bunlar itibarı değişime uğratan büyük güçler olarak karşımıza çıkıyor.
Bugün her şey bir kriz haline gelebiliyor. Tek bir müşteriniz Facebook veya Twitter üzerinden ürününüzü veya şirketinizi yaralayıcı bir şey söyleyebilir. Ürünleriniz boykot edilebilir ya da bir sivil toplum kuruluşu şirketinizi protesto edebilir. CEO’nuz işi bırakıyor olabilir.
Birçok insan aslında içeride duydukları ve gördüklerini gidip CEO’lara anlatır ama CEO’ların çoğu bunları duymazdan gelir. Bir CEO’nun sosyal medyayı izlemeye vakit ayırması gerekir. İlla katılmalarına, bir Facebook ya da Twitter hesabına sahip olmalarına gerek yok. Ama sanal alemde insanların şirketiniz hakkında neler söylediğini izleyebilirsiniz. Müşterilerinize olabildiği kadar sık ulaşıp, onlarla konuşabilirsiniz. Çünkü, müşteriler size genelde doğru gitmeyen şeyleri söyler. Yani müşterilerle olabildiğince temasta olmak, size erken uyarı işaretlerini verebilir.
CEO’lar ve üst düzey yöneticileri bir odaya koyup, eğitin. Onlara sosyal medyanın nasıl çalıştığını gösterin; Facebook nedir, Twitter nedir, Youtube nedir anlatın. Çalışanlarınızın da sizi eğitmesini sağlayın.
İster sosyal medyayı kullansın, ister kullanmasın; CEO’lar için tüm krizler zordur. Ancak, birçok değişik kanaldan iletişime geçmeye alışıksanız, muhtemelen bir krizin üstesinden gelmekte daha başarılı olursunuz. Böyle durumlarda geleneksel CEO’lar basın açıklamaları gönderir ya da şirket web sitesine bir açıklama koyarlar. Sosyal CEO’lar ise açıklamayı web sitesine koymanın yanı sıra, video yayınlar, siteyi en az 6 saatte bir güncelletir ve pek çok değişik kanaldan iletişime geçerler.
Sosyal medyayı asla kullanmayan pek çok CEO da var. Bu tespit, sosyal medyayı nasıl tanımladığınıza bağlı. Ben videoyu sosyal medyanın bir parçası olarak görüyorum. Çoğu CEO bugün videoyu kullanıyor. Amaönümüzdeki 10 yılda birçok CEO sosyal medyanın platformlarından birini kullanıyor olacak.
Sosyal bir CEO, şirketini daha insancıl, daha açık, daha şeffaf gösteriyor.
Yeni SOSYAL CEO’nun özellikleri şunlar :
1- Sosyal CEO’lar şirketin yüzü olmayı, şirket hakkında bilgi ve haber paylaşmayı ister. Bazı CEO’lar okudukları makaleleri, kitapları, gördükleri şeyleri de paylaşır.
2- Sosyal CEO’ların bazıları, sadece müşterilerle iletişime geçer. Örneğin müşteri bir şeyden şikâyet ettiğinde, “Bu kötü tecrübeyi yaşadığınız için üzgünüm. Şirketimizden şu kişiyle temasa geçebilirsiniz” der. Bence önümüzdeki 10 yılda şirketlerin itibarları CEO’larının ne kadar sosyal olduğuyla şekillenecek.
3- Sosyal CEO’lar, interneti kullanan, sosyal medya aracılığıyla iletişim kuran çok geniş bir yeni nesil olduğunun farkında. Ve onları kendi şirketlerine çekmek istiyorlar.
4- Bence Sosyal CEO’lar, ileri görüşlü, şirketlerinin çok rekabetçi ve teknoloji dostu olduğunu gösteren liderler. Sosyal medya kullanımı, hızlı gelişen, bilgili ve paylaşımcı bir şirket olduğunuzu gösterir.
5- Geleneksel CEO’lar, daha iletişime kapalı profillerdir. Hiyerarşiye önem veriyorlar. Sadece yönetim kurulu ile konuşuyorlar. Sosyal CEO’lar ise “Yönetim kurulu üyesi ile konuşabildiğim gibi resepsiyondaki görevliyle de konuşurum” diyor.
İdeal SOSYAL CEO nasıl davranır?
1- Bir CEO’nun sosyal medyaya illa katılmasına ya da bir hesap sahibi olmasına gerek yok ama mutlaka izlemeli.
2-Sosyal medya eğitimi çok önemli. 22 yasında genç bir sosyal medya mentoruna sahip olan bir CEO tanıyorum.
3- Sosyal CEO’lar, şirketin yüzü olarak ilgili bilgi ve haberler ile çeşitli bilgileri paylaşabilir.
4- Sosyal medya, müşterilerle direkt konuşmanın bir yoludur. Bence önümüzdeki 10 yılda şirketlerin itibarları CEO’larının ne kadar sosyal olduğuyla şekillenecek.
5- Sosyal CEO’lar, kriz sırasında web sitesine açıklama koymanın yanı sıra video yayınlar, siteyi en az 6 saatte bir güncelletir.
6- Lider, sosyal medyayı kullanmaya karar verdiğinde önce mutlaka amacını düşünmeli.
7- Şirket sosyal medyada itibarına zarar verirse, bunu tamir etmek için CEO özür dileyebilir.
8- İster müşterisi olsun ister olmasın iyi bir CEO’nun kulakları herkese açık olmalı.
Kaynaklar :
http://www.huffingtonpost.com/dr-leslie-gainesross/
Yorum Yapılmamış