2020’de İşverenlerin İstediği 10 İş Yetkinliği
2020’ye girerken başımıza bunların geleceğini pek tahmin edemezdik 🙁 Ancak yaşadığımız bu zor dönemden sonra önümüzde nasıl bakabiliriz bunun üzerine çalışabilir ve akıl yorabiliriz. Salgın hastalık neticesiyle işsizlik son derece yüksek (ABD’de işsiz kişi sayısı Nisan ayının sonuna gelindiğinde 26 milyon olmuştu; keza diğer ülkelerde de durumlar pek parlak değil)
2020’nin ikinci yarısından ve sonrasında işverenlerin aradığı/arayacağı iş becerilerini bilerek ve onları geliştirerek kendimizi ön plana çıkarabiliriz. Bu yazıda kritik bilgileri bulabileceksiniz.
Kendinizi, diğer adaylardan ayırmanın bir yolunu arıyorsanız, mezuniyet derecenizin ve sertifikalarınızın ötesinde düşünmeniz gerekir. 2020’de işverenlerin istediği/isteyeceği en iyi iş becerileri hakkında düşünmeye başlayın. ABD’deki yaklaşık 300 işe alım yöneticisinin katıldığı 2019 yılında yapılan Linkedin anketine göre, işe alım yöneticilerinin ve yetenek yönetimi uzmanlarının yüzde 92’si adayı listenin en tepesine yerleştiren şeyin soft skill yetkinlikleri olduğunu belirtmişler. Bununla birlikte, özellikle önümüzdeki birkaç yıl içinde iş ve kariyer yönetimi stratejilerinizi geliştirebilecek bazı zor beceriler de var.
2020’de işe alım yapanların ve işe alma yöneticilerinin arayacağı aşağıdaki 10 iş yetkinliğinizi geliştirin!
1. Zaman yönetimi (Time Management)
Zaman yönetimi her zaman önemli olmuştur, ancak salgın hastalık bize uzaktan çalışmanın (bir anda) hayatımızın tam merkezine nasıl oturduğunu gösterdi. 2020’de (ve sonrasında da) yarı zamanlı veya tam zamanlı uzaktan çalışmaya izin veren daha fazla iş göreceğiz. Bu, işverenlerinizin, zamanınızı nasıl yönetebileceğiniz ve işinizi yapabileceğinize dair size güvenmesi gerektiği anlamına gelir. Lakin akıllı telefonlar, sosyal medya ve başka dikkat dağıtıcıların yoğun olduğu anlarda da görevde ve hedefte kalabileceğinizi kanıtlamanız gerekir.
Kilit İpucu: Gününüzü sonlandırmadan önce bir sonraki gün için görevlerinizi önceliklendirin. Mümkünse en başa, en zor görevleri koyun. Bunlarla başa çıktığınızda, gerisi kolay olacak ve hedefte kalacaksınız.
2. İşbirliği (Collaboration)
Belki en iyi yalnız çalıştığınızu hissedersiniz – ve bu bir sorun değildir. Ancak iş yaşamımızda, görevli olduğumuz işlerde birden fazla karmaşık teknolojiyi bir araya gelebilir ve bunu her zaman tek başına yapamazsınız. Eskiden basit bir blog yayını olarak kullanılan şey, bir videoya, kullanıcı deneyimi tasarım ayarlarına, arama motoru optimizasyonuna ve sosyal medya pazarlamasına da ihtiyaç duyabilir. Hepsini kendiniz yapmak zorunda değilsiniz, ancak başkalarıyla etkili bir şekilde çalışabilmeniz gerekir.
Kilit İpucu: Fonksiyonel olarak öğrenin. Her şeyi yapamayabilirsiniz, ancak diğer kişilerin/takımların yaptıklarını neden ve nasıl yaptıklarını öğrenmek, onlarla birlikte herhangi bir projede anlayış ve sabırla çalışmanıza yardımcı olacaktır.
3. Duygusal zeka (Emotional Intelligence)
Kendi duygularımızı tanıma, farkında olmak ve çevremizdekilerin duygularını da anlama ve uyum içinde olma yeteneği her zamankinden daha değerli ve bu yüzden 2020 için önemli bir iş becerisi halinde. “İşe geldiğinizde sorunlarınızı kapıda bırakın” günleri maalesef çok uzaklara gittiler:) Duygusal zeka, iş arkadaşlarınızın ve müşterilerinizin duygularını anlamak için empati kurmanıza, dışa dönük olmak zorunda kalmadan bir “insani bir çalışan/yönetici” olmanıza yardımcı olacaktır.
Kilit İpucu: Duygusal zekanızın analizi yapabilirsiniz. Ardından, sonuçları gördükten sonra, eksik olabileceğiniz alanlara bakabilirsiniz. Sizin eksik olduğunuzu gördüğünüz bu alanlarınıda iş yerinde ya da kişisel yaşamınızda tanıdığınız birisi ile konuşabilir ondan öğrenmeye çalışabilisiniz. (Duygusal Zeka Analizi ve Duygusal Zeka Raporu Eşliğinde Mentorluk hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Daha fazla öğrenme için tıklayın)
4. Yaratıcılık (Creativity)
Fikir, görüntü ve teknoloji ile gittikçe kalabalıklaşan bir dünyada, yeni bir bakış açısıyla ortaya çıkma yeteneği oldukça şaşırtıcı. Bazı insanlar doğal olarak yaratıcıdır ve yeni fikirler zihinlerinden öylece filizlenir. Ancak çoğu insan için bu o kadar kolay değildir maalesef. Bu yaratıcı olamayacağınız anlamına gelmez; ancak biraz üzerinde çalışmanız gerekebilir 🙂
Kilit İpucu: Yaratıcılığınızı artırmak için yapabileceğiniz bazı basit şeyleri bulun. Bazen tek yapmanız gereken rutininizde küçük bir değişiklik olabilir. (Bir kitap önerimiz de var, öğrenmek için tıklayın)
5. Uyumlanabilmek (Adaptivity)
İşlerin her zamankinden daha hızlı değiştiğini fark ettiniz mi? Teknoloji geliştikçe, onu kullanmanın yeni yollarını buluyoruz. Bu, “Her zaman bu şekilde yaptık!” cümlesinin tarih olacağı anlamındadır! Bu tutum kariyerinizdeki ölü ağırlıktan başka bir şey değildir. 2020’de başarılı olmak için yeni teknolojiye, yeni işbirliklerine ve yeni felsefelere adapte olmanız gerekiyor.
Kilit İpucu: Bu yetkinliği anlatan, buna odaklanan kitapları bulun. Spencer Johnson’ın “Peynirimi Kim Kaptı” başlamak için iyi bir yer.
6. Yenilikçi düşünme (Innovative Thinking)
Bu düşünme şekli “kutunun dışında düşünmek” tir. Gerçek yaşamdaki durumu elinize almanıza ve sorunlarınıza bir çözüm bulmanıza olanak tanır. Bu, işlerin normalde yapıldığı gibi yapılmaması anlamına gelebilir, ancak daha iyi sonuçlar alacağınız anlamına da gelebilir.
Kilit İpucu: Hayranlık duyduğunuz başarılı bir kişinin biyografisini okuyun. Muhtemelen bu kişi güçlü yenilikçi düşünme becerilerine sahiptir. Kimi seçerseniz seçin, muhtemelen bu sorunlarla karşılaşmışlar ve bunlar için çözümler bulmuşlardır. Ya da, daha uygulamalı bir yaklaşım için, günlük sorunlarınızı farklı bir şekilde veya farklı bir açıdan ele almaya çalışabilirsiniz. Kendi yenilikçi düşüncenize yeteneğinize dokunduğunuzda neler olduğunu görebilirsiniz:)
7. Hizmet Odaklılık (Service Orientation)
Başarılı olmanın, kendi kariyerinizi ne kadar sadece kendinize odaklı agresif bir şekilde yükseltmeye çalışmanızla bir ilgisi yoktur. Patronlarınızdan, ekip arkadaşlarınıza kadar “hizmet odaklı” bir anlayışa sahip olmak, etrafınızdakileri daha iyi hale getirmeye çalıştığınız anlamına gelir. Bir düşünün – kim böyle biriyle çalışmak istemez ki ?
Kilit İpucu: Müşteriler, patron veya size bağlı ekip arkadaşlarınız dahil olmak üzere birlikte çalıştığınız beş kişiyi düşünün. Durumlarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için ne yaptınız/ne yapabilirdiniz? Ardından, bunun kendi kariyerinizi nasıl etkileyebileceğini düşünmek için birkaç dakikanızı ayırın.
8. Bulut bilişim (Cloud Computing)
Şimdi 2020’de gerçekten bir avantaj elde etmenize yardımcı olabilecek daha doğrudan becerilere girelim. Dünya buluta ilerliyor ve bunu anlayan ve onunla çalışabilen insanlara ihtiyacımız var. Bir programcı veya mühendis olmasanız bile, sadece bulut sistemin nasıl çalıştığı ve en iyi uygulamaları hakkında belirli bir bilgi düzeyine ve anlayışa sahip olmanız bile sizi oyunun önünde tutabilir.
Kilit İpucu: Bu konu hakkında hızlı bir ders/online bir eğitim alın. Bu dönemde ücretsiz ya da çok düşük ücretli çevrimiçi-online kurslar bulabilirsiniz. (Farklı konularda her ay düzenlenen online eğitimlerimizi takip edebilir, kayıt olabilirsiniz. Tıklayın bilgi edinin)
9. Yeni medya / dijital-sosyal medya bilgisi (Knowledge of new social and digital media)
İster beğenin ister beğenmeyin, dijital medyanın şovu asıl şimdi başlıyor. İş piyasasında rekabet etmek istiyorsanız, en azından sosyal medyada varlığınızın olması, düzenli çalıştırılması ve bir izleyici-takipçi kitlesinin hoşuna gitmesi gerekir. Bugünlerde sadece Facebook, Linkedin ve Twitter’ın da daha ötesindeyiz (ancak onları ihmal etmeyin!). Bildiğiniz şeylere sadık kalmak ve yeni gelenleri görmezden gelmek kolay olsa da, bu zihniyet sizi ve özgeçmişinizi geride bırakacaktır – özellikle de yeni on yıla girerken.
Kilit İpucu: Yeni medyayı öğrenmek için alabileceğiniz dersler-eğitimler ve aynı zamanda farklı sosyal ve dijital medya araçlarını detaylandıran birçok makale var. Ancak, olayın tam kalbine ulaşmak istiyorsanız, Z kuşağı birini bulun ve onlara ne tür medya araçlarını kullandığını ve nasıl kullandığını sorun, öğrenince de sakın şaşırmayın 🙂 (LinkedIn Profilinizi oluşturulması-optimizasyonu konusunda hizmetlerimizden ve eğitimlerimizden yararlanabilirsiniz. Tıklayın bilgi edinin)
10. Yapay zeka (Artificial Intelligence)
Beğenin ya da beğenmeyin, şimdi AI çağındayız. Bilgisayarların sadece bizim için çalışmasını değil, aynı zamanda çalıştıkça daha akıllı olmalarını da istiyoruz. Bulut bilişim gurusu gibi üst düzey bir uzman olmanız gerekmeyebilir, ancak yapay zekayı iyi ve doğru anlamak zor bir iş piyasasında hayati bir avantaj sağlayabilir.
Kilit İpucu: Yine, bu konuda ücretsiz online pek çok kurs var. Udemy’yi tarayabilirsiniz.
Artık 2020 ve sonrasında (yani yeni on yılda) başarılı olmanız gereken bazı mesleki beceri ve özellikleri bildiğinize göre, işe başlama zamanı. Ama unutmayın, sadece yeteneklerinizi geliştirmek zorunda değilsiniz – onları tanıtmak zorundasınız.
2020’de bu en iyi 10 beceriyi vurgulamak için özgeçmişini güncelleyin ya da sıfırdan doğru şekilde hazırlayın ve ardından yeni bir işe ne kadar hazır olduğunuzu gösteren bir ön yazı mektubu oluşturun. (Profesyonel özgeçmiş hizmetlerimizden yararlanmak sitemizi inceleyin ve paketlerimizi öğrenin. Tıklayın)
Yorum Yapılmamış