ATS Nedir? Botları Yenen ATS Uyumlu Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

Başvuru/Aday İzleme Sistemleri ve bunların nasıl yenileceği hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda paylaşmak istedik:

Mükemmel bir iş fırsatı bulursunuz, özgeçmişinizi ve ön yazınızı hazırlar; başvurunuzu gönderir ve daha sonra meşhur 15 saniyelik 🙂 özgeçmiş inceleme süresinin geçmesi için dua edersiniz. Ne yazık ki, çoğu zaman, iş başvurunuz ve dolayısıyla özgeçmişiniz “kara delik” te kaybolur ve işverenin-işe alım uzmanının neden özgeçmişinizi göremediğini merak edersiniz.

Birçok iş arayanın fark etmediği şey, iş başvurularının yüzde 75’inin bir insan tarafından görülmeden önce reddedildiğidir!

Özgeçmişiniz canlı bir kişinin ellerine ulaşmadan önce, genellikle bir başvuru izleme sistemi (ATS) olarak bilinen sistemle taranır. Aşağıda, başvuru izleme sistemleri hakkında bilmeniz gereken her şeyİ ve özgeçmişinizi optimize etmek ve bu botları yenmek için neler yapabileceğinizi aktarıyor olacağız;

 

 

Başvuru izleme sistemi (Applicant Tracking Systems) nedir?
Bir başvuru/aday izleme sistemi – ya da kısaca ATS – işe alım sürecinde kurumların açık pozisyonları için aldıkları iş başvurularını toplamak, sıralamak, taramak ve elemek için kullanılan bir yazılım türüdür. Özgeçmişleri tarar ve ayrıştırır, bunları sıralayarak ve mülakat için pozisyona en uygun kabul edilen adayları sıralayarak, işe alım uzmanlarının süreci yönetmelerine yardımcı olan bir yazılım parçasıdır. İşlemler otomatiktir.

Başvuran izleme sistemi, başlangıçta haftalık bazda binlerce iş başvurusu alan büyük şirketler için oluşturulmuştur. Bugün, Fortune 500 şirketlerinin yaklaşık yüzde 98’i işe alım süreçlerini kolaylaştırmak için ATS yazılımına güveniyor. Ancak, büyük işverenler için işe alım çözümü olarak başlayan şey,  farklı büyüklükteki diğer şirketler için de ortak bir araç haline gelmiştir.

Başvuru izleme sistemleri (ATS) nasıl çalışır?
Aday izleme sistemleri, bir işveren için süzgeç görevi görür. ATS, bir özgeçmişin içeriğini kategorilere ayrıştırır ve daha sonra özgeçmişin  işverene iletilip geçirilmeyeceğini belirlemek için belirli anahtar sözcükleri tarar. Görevi esasen niteliksiz başvuru sahiplerini ayıklamaktır, böylece işveren zamanını pozisyon için eşleşme olasılığı çok daha yüksek olan adayları değerlendirmeye harcayabilir. Başka bir deyişle, ATS, en uygun adayları tanımlamak yerine, en az nitelikli adayları atmaya eğilimlidir. Maalesef, bir özgeçmiş başvurucu izleme sistemi göz önünde bulundurularak yazılmaz ve biçimlendirilmezse, nitelikli bir aday kolayca elenebilir.

ATS adayların özgeçmişlerini önceden belirlenmiş kriterlere göre puanlar ve işe alan kişiye hangi adayların pozisyona en uygun olduğunu gösterir. Puanlama bir ATS sisteminden diğerine farklılık gösterir.

Örneğin en popüler ATS yazılım çözümlerinden biri olan Taleo, anahtar kelime puanlaması yapar. Başka bir deyişle, özgeçmişinizin, geçmesine izin vermesi için belirli sayıda pozisyon ile alakalı anahtar kelimeye sahip olması gerekir. Taleo ayrıca işe alımcının belirli soruları oluşturmasına da izin verir. Bu sorular şirket tarafından belirlenen kriterleri karşılayıp karşılamadığınızı belirler.

Örneğin; Kaç yıllık proje yönetimi deneyiminiz var?

Yanıt 5 yıl ve üstüne ayarlanmışsa, sistem bu sayının altındaki herhangi bir şeyi otomatik olarak reddeder veya aday puanınızı düşürür.

Diğer başvuru izleme sistemleri de benzer şekilde çalışır. İşe alanların sorulara farklı ağırlık vermesine, adayları cevaplarına göre sıralamasına, diskalifiye edici sorular oluşturmasına, vb. zemin sağlar. İşverenler ATS özgeçmiş tarama seçeneklerini kolayca özelleştirebilirler.

İşverenler ATS yazılımını çok seviyor.

Eğer özgeçmişiniz başvuru izleme sistemleriyle uyum sağlamıyorsa, asla bir insana (işe alım görevlisine) ulaşamaz. Sadece sonsuzlukta kaybolur. İşverenlerin yüzde 75’inden fazlasının ATS kullandığı tahmin ediliyor. Diğer kaynaklar, Fortune 500 şirketlerinin yüzde 98’inin Başvurucu Takip Sistemlerine güvendiğini söylüyor. İşe alım süreçlerine bir tür ATS bot katanların yaklaşık yüzde 94’ü işe alım sürecini iyileştirdiğini söylüyor.

ATS dostu bir özgeçmiş nasıl yazılır?
Smart Career Turkey olarak, yaklaşık 1000 özgeçmiş yazdık. Bu nedenle en yaygın özgeçmiş hatalarını belirleme konusunda rahatlıkla güvenilir yorum yapabiliyoruz. ATS uyumlu özgeçmiş, sistemin kolaylıkla ayrıştırmasını sağlayacak şekilde oluşturulmuş bir belgedir. Biçimlendirme temiz, basit/minimal (-uçan, kaçan, çılgın tasarımlardan bu nedenle uzak durmalısınız-) ve taranması kolaydır. ATS dostu özgeçmişler ayrıca iş tanımıyla eşleşen, ilgili iş deneyimlerini ve profesyonel becerileri vurgulayan anahtar kelimeler içerir.

  • Başvuracağınız pozisyon içeriklerini iyi inceleyin.
    Aslında, özgeçmişinizi başvurunuz için bir referans olarak değerlendirmelisiniz. İşverenin sistemi nasıl kurduğunu bilemezsiniz, ancak iş ilanı, aranan özellikleri, görev tanımı kapsamında bilinçli tahminler yapabilirsiniz.
  • Özgeçmişinizi dikkatle hazırlayın ya da bize hazırlatın.
    Özgeçmişinizi uygun, doğru ve temiz hazırlamak çok önemlidir. Bir mülakata davet alabilmek için yapabileceğiniz en iyi şey budur. İşin kendisi ile ilgisi olmayan bir özgeçmiş gönderirseniz, başarı şansınız sıfıra yakındır.
  • ATS uyumlu bir özgeçmiş şablonu kullanmalısınız.
    ATS  için optimize edilmiş özgeçmiş şablonu; yukarıda bahsettiğimiz gibi kolay, temiz, çok fazla çılgın tasarım ögesi içermeyen şekilde olmalıdır. Amacınız, renkli tasarım yapmak değil, içeriğin ATS’den geçecek matematikte olmasıdır.
  • En iyi özgeçmiş biçimini kullanın.
    Üç ana özgeçmiş biçimi vardır: Ters kronolojik özgeçmiş, fonksiyonel özgeçmiş ve hibrit(karma) özgeçmiş. Bu üçünden ters kronolojik özgeçmiş en güvenli olandır; çünkü hiçbir ATS’nin ayrıştırmada sorunları olmayacaktır. (Ülkemizde bu 3 tür özgeçmişi, içerikleri bakımında teknik olarak uzman şekilde hazırlayabilecek kişi-kurum çok sayılıdır)
  • ATS tarafından rahat okunabilen yazı tipleri kullanın.
    En iyi özgeçmiş yazı tipleri, insanlar ve botlar tarafından okunabilen fontlardır. Özgeçmişiniz için basit, profesyonel görünümlü yazı tipleri seçin. Arial, Cambria, New Times Roman bunlardandır.
  • Özgeçmişinizde anahtar kelimeleri kullanın.
    Doğru özgeçmiş anahtar kelimelerini kullanmak çok önemlidir. ATS özgeçmişi, ilgilendiğiniz belirli iş tanımlarında belirtilen paterni sunmalıdır. İfadeye iyi bakın ve iş ilanının dilini taklit eden deneyiminizi açıklayın. Örneğin, iş ilanında bir “takım oyuncusu” niteliği mevcut ise kendinizi özgeçmişinizde takım oyuncusu olarak tanımlayın. Başka becerilerinizi tanımlamaya devam ederseniz ve ekip oyuncusu anahtar kelimesini tamamen kaçırırsanız, ATS’ de sizi kaçırması ihtimali vardır.
  • İlgilendiğiniz pozisyonlar için doğru yetkinlikleri seçin.
    Özgeçmişinize doğru becerileri koymak, kesinlikle ATS’ye yüksek aday puanı hak ettiğinizi gösterecektir. Yine yukarıdaki örnekten devam edelim; takım oyuncusunun eş anlamlıları (işbirliği veya ekip çalışmasını da) kullanabilirsiniz, ancak emin olmak için orijinal ifadeyi en az bir kez ekleyin. Ayrıca, özgeçmişiniz ATS taramasını geçerse, işveren de iş için doğru kalifiye aday olduğunuzu görecektir. Bu nedenle, meslek alanınız için doğru anahtar kelimeleri, kelime öbeklerini eklemeyi ve iş ilanında belirtilen alanlara odaklanmayı unutmayın. Özgeçmişte yazacağınız becerilerinizi tam olarak iş tanımındaki ya da hedeflediğiniz pozisyon için aranan becerilerle eşleştirmeye çalışın.

 

Not: Örneğin, yaptığımız tüm özgeçmiş çalışmalarında, profil bazında bazı kilit kelimeleri (uzmanlık, yetkinlik…vb) min. 1 kez olmak üzere, özgeçmişin omurgasına göre özgeçmişin farklı yerlerinde bir kaç tekrarlamaktayız. 

 

  • Soft Skill ve Hard Skill yetkinlikler çok önemli. Özgeçmişinizde en güçlü mesleki (hard) yetkinliklerinizi ve soft becerilerinizi listeleyen bir “Yetkinlikler” veya “Uzmanlık Alanları” bölümü oluşturun.
  • Temel becerilerinizi sergilemek için işlerinizden resim/fotoğraf eklerseniz, ATS bunu okuyamaz.
  • ATS için özgeçmişinizi optimize ederken işe alım yapan kişiyi aklınızda tutun. (Direkt ulaşacak iseniz)
  • Özgeçmişinizi optimize etmeye odaklandıktan sonra, özgeçmişinizin ve diğer tüm bölümlerinin baştan sonra iyi okunduğundan emin olun ve işvereni özgeçmişinize kazandığınız başarılarla etkileyin.
  • Hiç bir zaman sayfalarca anlatım yapmayın. Uygun şekilde kullanıldığında, madde işaretleri, bir özgeçmişteki başarıları ve nitelikleri vurgulamak için harika bir yöntemdir. Öte yandan özgeçmişinizde madde işaretli bir liste oluştururken karmaşık karakterler kullanmaktan kaçının. Madde işaretlerinizde, özgeçmişinizi bir ATS ile uyumlu hale getirmek yerine geliştirmenizi sağlamak için bu yazıdaki gibi nokta, açık daire, ok veya kare gibi en basit seçeneklere sadık kalmanız gerekiyor.
  • Net bir akışa sahip temiz bir özgeçmiş tasarımı kullanın. Karmaşık özgeçmiş tasarımları veya olağandışı biçimler çoğu ATS sisteminde takılır, aynı zamanda belgedeki belirli alanlarda bulmayı bekledikleri belirli bilgiler için bir özgeçmişi hızlı bir şekilde taramaya alışkın işe alımcıları da bu tip tasarımlar rahatsız eder.

 

Yukarıda aktardığımız hususlardan da görülebileceği gibi ATS uyumlu özgeçmiş yazmak için önemli bir teknik bilgi altyapısına sahip olmak gerekmektedir. Özgeçmiş hazırladığını söyleyen her kurum/kişiye itibar etmeyiniz. Dikkatle araştırınız, tecrübelerini inceleyiniz. Ucuz etin yahnisinin yavan olduğunu lütfen unutmayınız. Kariyeriniz çok değerli. Bu nedenle doğru yere ulaşıp destek almayı ve kariyerinize bu değeri vermeyi ihmal etmeyiniz.

Bu yazımında size ATS uyumlu özgeçmiş hazırlamak için dikkat edilmesi gereken hususları paylaştık. Bu hususlara dikkat ederek cv’nizi yeniden gözden geçirebilir, ihtiyacınız olması durumunda sitemiz üzerinden iletişime geçip, bizden profesyonel destek alabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz