İş Arama Sürecinde Yapılan 7 Hata

  1. Bir Hedef Bulamamak

Hedef konusunda net olmayan kör bir arama başlatan yönetici iş arayanlarla ne kadar sık ​​konuştuğuma şaşıracaksınız. Akılda belirli bir rol, endüstri veya hedef yok. Aynı profesyoneller, çabaları boşuna olduğu için sürekli olarak kafaları karışır ve hayal kırıklığına uğrarlar. Bu sürpriz değildir. Plansız bir hedef sadece bir dilek değil midir?

Herhangi bir iş aramaya başlamadan önce net bir iş hedefi belirleyin. Ne tür işlerle ilgileniyorsunuz? Ne tür bir şirket için çalışmak istersiniz? Cevabınız “Umurumda değil, sadece bir işe ihtiyacım var” ise, iş aramanızın başarılı olma olasılığı az, nerede çalışmak istediğinizi ve ne yapmak istediğinizi (ve oraya nasıl gidileceğini) belirleyin. Yürümeden önce bir hedefi kesinleştirin.

 

  1. Değerini Gösterememek

İnsanlar bir ihtiyacı karşılaması, bir sorunu çözmesi veya bir problem noktasını ortadan kaldırması için başkalarını işe alır. Tercih edilen aday olarak seçilmek için belirli beceriler ve nitelikler göstermeniz gerekir. Bilgili bir iş lideri olduğunuzu söylemeniz, insanların bunu otomatik olarak satın alacağı anlamına gelmez. Özgeçmişinizi alın. Bunu geniş kitleler için yazdıysanız, yanıt duymayı bekleyin. Sebep? Muhtemelen özgeçmişiniz, işverenin özel ihtiyaçlarına hitap etmiyor. Genel özgeçmişler dikkat çekmez.

Bunun yerine, işverenlere şirketlerine nasıl değer katabileceğinizi gösterin. Vidayı sıkmak için çekiç kullanmazsınız, değil mi? Gerektiğinde uygun olarak değeri açık ve kısa bir şekilde göstererek başvurularınızı özelleştirin.

Örneğin, bir pozisyon, şirket birleşme ve devralmalarla ilgili deneyim gerektiriyorsa, kişisel olarak tanımladığınız, yönettiğiniz ve / veya kapattığınız birleşme ve satın alma süreçleri hk bilgi verin. En büyük anlaşmalarınızın değerlerinden bahsedin ve işlemlerin ulusal mı yoksa uluslararası mı olduğunu belirtin. Son olarak, çalışmanızın sonuçlarını vurgulayın. Çabalarınız ve bu anlaşmalar işi nasıl etkiledi?

 

 

3. Yoğun olmak eylemde olmak demek değildir.

“Meşgul olmak” ile ilerlemeyi karıştırıyor musunuz? Online iş aramak için çok fazla zaman mı harcıyorsunuz? İlan edilen pozisyonlar için iş ilanlarını taramak mı, karar vericilerle iletişimde olmak mı? Bu muhtemelen değerli zamanınızı yiyiyor. Halihazırda çalışıyorsanız (veya şu anda işsizseniz bunun iki ila üç katı) iş aramanız için günde en az bir saat geçirmeniz tavsiye edilse de, ne kadar zaman harcadığınızı ve ne yaptığınızı takip ettiğinizden emin olun.

Zamanınızı, çalışmak istediğiniz şirketleri belirlemek ve araştırmak, işe alım yöneticileri ve işe alım görevlileri ile doğrudan bağlantı kurmaya çalışmak ve başvurduğunuz şirkette çalışan biriyle iletişime geçmek gibi katma değerli görevlere harcayın – ve sadece bilgisayarınızın başında vakit geçirmekle kalmayın. İnsanlarla daha fazla etkileşim kurun.

 

  1. Yanlış Yorumlardan Uzaklaşmak

10 kişiye iş arama stratejinizle ilgili fikirlerini sorun ve muhtemelen 20 farklı yanıt alırsınız. “Bunu yapmak zorundasın”, “Bunu asla yapma”, “Kocamın en iyi arkadaşı sosyal medyayı kullanarak bir iş buldu”, “Yöneticiler iş bulmak için asla sosyal medyayı kullanmayın”. Bir iş aramanın nasıl yapılacağı konusunda herkesin bir fikri vardır. Bazıları kafa karıştırıcı; bazıları ise tamamen yanlış.

Arkadaşlarınız ve aileniz, iş aramanın nasıl çalıştığı konusunda yanlış bilgilendirilebilir ve bu, hayallerinizdeki bir işi bulma şansınızı azaltabilir. Nitelikli bir profesyonele (bu alanda deneyimli, ehliyet sahibi ve iyi uygulamalı biri) ve içgüdülerinize güvenin. Her şeye inanmayın ve bir kişinin fikrinin sadece bir kişinin fikri olduğunu unutmayın.

 

  1. Aynı Şeyi Tekrar Tekrar Yapmak ve Farklı Sonuçlar Beklemek

“On iş için başvurdum ve yanıt almadım.” O zaman bir şeyler çalışmıyor. Ya reklamı yapılan pozisyonlar için başvurmayı bırakın ya da hayalinizdeki işe ulaşmanın farklı bir yolunu bulun. Aynı şeyi defalarca yaparak farklı sonuçlar beklemeyin.

Yaptığınız şey işe yaramıyorsa  değişiklik yapma zamanı. Eski özgeçmişinizin yenilenmesi gerekebilir, iş arama planınızın yeniden planlanması gerekebilir, değer teklifinizin etkili olması gerekebilir veya online profillerinizin elden geçirilmesi gerekebilir. Sektörünüzde uzman olabilirsiniz, ancak bir iş aramada uzman olmanız pek olası değildir.

 

  1. Fırsatları Gözden Geçirmek

Modern bir iş aramanın tamamen online yapılabileceğini düşünmek kolaydır. Bununla birlikte, işlerin yüzde 75’inin hiçbir zaman reklamının yapılmadığı tahmin edilmektedir – bu nedenle, istediğiniz işin bilgisayarınızın başında otururken bulunamama olasılığı yüksektir. Tanıdığınız insanlarla konuşun. Yeni insanlarla bağlantı kurun, etkileşime geçin.

Özellikle yönetici düzeyindeki işlerin büyük bir kısmı, yönlendirmeler ve ağızdan ağza önerilerle doldurulur. Ve bazen, henüz var olmayan bir iş için o şirkete başvurabilirsiniz. Evet, şirketler uygun insanlar için işler yaratır. Kurum hakkında sağlam bir kavrayış sergilerseniz ve sorunlu noktaları ele almak için net bir eylem planı sunarsanız – bu şirket tam size göre bir pozisyon oluşturabilir.

Potansiyel müşteriler veya fırsatlar için interneti taramak için saatler harcamadan önce, çok yönlü bir iş arama stratejisi edinin. Hedefinizi netleştirin. Tüm iletişim ve araçları mükemmel bir şekilde parlatın. Ağınızı analiz edin ve bağlantı kurmaya başlayın. Şirketin ihtiyaç duyduğu çözüm olarak itibarınızı artırın. Kendi fırsatlarınızı yaratın.

 

  1. Yardım Almamak

Çoğu yönetici, ticari zorluklar ortaya çıktığında uzmanlara başvururlar (ekip arkadaşları, liderler, profesyonel uzmanlar, yönetim kurulu, danışmanlar…vb). İş aramanız benzer kaynaklar gerektirir. İş arama başarısını artırmaya yardımcı olmak için profesyonellerin yardımını kullanın. Bu görevi tek başına halletmenize gerek yok. Ormanı keşfetmek istiyorsanız, bir rehber tutmalısınız. Bir iş ararken, size yol boyunca yardımcı olması için bir “Kariyer Stratejisti” ile bağlantı kurun.

İş aramak zor olabilir. Stresli olabilir. Yorucu olabilir. Size yardımcı olacak bir destek ağına ihtiyacınız var. Bu sadece arkadaşlarınız ve aileniz değil, size rehberlik etmek, motive etmek ve cesaretlendirmek için ücretli profesyonelleri de içerebilir. Profesyonel bir özgeçmiş yazarı, kariyer danışmanı olabilir.

Son olarak, insanların diğer insanlara yardım etmeyi sevdiğini unutmayın. Ağınızdan yardım istemekten korkmayın, ancak sorularınızın bilgiye, potansiyel müşterilere, fırsatlara veya tanıtımlara odaklanmasını sağlayın. Örneğin: “A Şirketi için çalışan birini tanıyor musunuz?” “Organizasyon B’deki işinize nasıl başladınız?”. “Beni C Şirketindeki Mehmet beye yönlendirebilir misiniz?” “D şirketindeki …… fırsatlarından beni haberdar edebilir misiniz?” “Doğru kişi değilseniz, daha uygun birini tavsiye edebilir misiniz?”

 

** Smart Career Boost iş arama stratejileri ile ilgili online eğitimimizden haberiniz var mı? Lütfen burayı tıklayın. 

** Paketlerimizi incelemek için burayı tıklayın.

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz