Doğru Yoldan Nasıl Daha Fazla Ücret İsteyebilirsiniz?

Araştırmalar, çalışanların yarısının hiçbir zaman, işvereninden “daha yüksek ücret” talep etmediğini gösteriyor.

Maaş pazarlığı yapmak neden bu kadar zor?

Yurtdışında yapılan bir ankette hiçbir zaman maaş pazarlığı yapmadıklarını söyleyen katılımcıların %28’i daha fazlasını istemekten de rahatsız olduklarını söylemişler.Katılımcıların yaklaşık beşte biri de daha fazla ücret isteyerek itici ya da çıkıntı 🙂 olarak algılanmak istemediklerini belirtmişler.

P.s. Bence bu ülkemizde de benzer bir durumda. Bizim de kültürel olarak bu konuda bir çekincemiz var, elbette bunun da türlü türlü nedenleri var.

Ancak hak ettiğinizi istemek agresif görünmek zorunda değil. Maaş pazarlığı yapmanın ya da ücretinizde artış istemenin de yolları var.

 

  • Müzakere Ortakları Olduğunuzu Unutmayın!

Zam istemek veya işe girerken maaşınız üzerinde pazarlık yapmak bir zor gelebilir. Ancak patronunuz veya İK Yöneticiniz, sizin düşmanınız değil. Aynı hedefi paylaşıyorsunuz. Becerileriniz veya deneyiminiz için size uygun şekilde ödeme yapılmasını istemeniz en doğal hakkınız.

Linkedin’de bu tip paylaşımlara denk geliyorum, genellikle iş hayatının başında olan bireyler serzenişlerini belirtiyorlar, eğitim hayatlarında verdikleri emeğin karşılığını asgari ücret olarak istemiyorlar doğal olarak. Öte yandan bir kurumda çalışıp maaşına zam isteme (alma-alamama) hikayesini de yine doğal olarak paylaşan yok elbette. O kısmı diğeri kadar şeffaf göremiyoruz haklı nedenlerle 🙂

Kurumlar sizin maaşınızı (-bütçelerine uygunsa-) neden önemsesinler hiç düşündünüz mü?

Araştırmalar, kendilerine adil bir şekilde ödeme yapıldığını hisseden çalışanların, hissetmeyenlere göre daha üretken, işlerine daha bağlı ve kurumda daha uzun süre kaldıklarını gösteriyor. Size ne şekilde davranıldığını hissediyorsanız, ona göre bir motivasyon ya da demotivasyon durumunuz ortaya çıkıyor.

Ayrıca, “değiştirmek” için kuruma masraflı gelirsiniz 🙂

Araştırmalar, işverenlerin, işten ayrılan bir çalışanın maaşının yaklaşık min. %30’unu yenilerini işe almak için “işe alım maliyeti” olarak harcayabileceğini gösteriyor. Yerinize alınacak yeni kişi ise, sizden daha yüksek bir ücretle start alabilir. Bu da opsiyonlar arasında.

Maaş aralıkları, kurumdan kuruma, sektörden sektöre değişebilir, bu da normaldir. Daha önce maaş müzakeresi konusunda bir yazı yazmıştım, o yazıda rolünüz ve rolünüzün ederi ile ilgili iyi bir araştırma-fizibilite yapmanız gerektiğini belirtmiştim. Aynı konu hakkında Youtube kanalımda da bir video bulabilirsiniz.

Yazıyı burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.  Videosunu izlemek için ise buraya tıklayabilirsiniz.

Ek olarak sahip olduğunuz özellikli nitelikler, kalifikasyonlar vb var ise, doğal olarak ederinize bir artı unsurlar olarak değerlendirilecektir.

Rolünüz için maaş aralıklarını bulmak için (eğer yurtdışı ise, global sitelerden örneğin Glassdoor, PayScale, Salary.com gibi) veya internetten muhtelif araştırmalar yapabilirsiniz.

** Öte yandan Medium ve Premium paketlerimizden yararlanan müşterilerimize, 2021 yılı itibarıyla iş görüşmelerine güçlü ve donanımlı hazırlık yapabilmeleri için alanları ile ilgili, Türkiye ve yurtdışı ücret raporlarını sunuyoruz. GCC (Gulf Cooperation Council), UAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Middle East & Africa, Suudi Arabistan, ABD & Kanada, İngiltere, İsviçre…vb. (İlgilendiğiniz ülke/ülkeleri belirtmeniz halinde know-howımız kapsamında mevcut ise 2021 yılı güncel ücret alt-üst bantlarını içeren Dünya’nın en prestijli ücret araştırma raporları paylaşılmaktadır)

Paketleri incelemek ve teklif almak için burayı tıklayabilirsiniz. 

 

 

  • Maaş pazarlığı yaparken duygularınıza değil, verilere güvenin.

Para algısı ve bilinci tamamen kişiseldir. Kimi bolluk zihniyetindedir, kimi kıtlık. (Bu konuyu başka bir yazı/videoda ele almayı hedefliyorum) Görüşmelerinizi demotive, tamamen duygusal, ağlamaklı veya ezilmiş bir ruh hali ya da yansıma ile yapmaktan ziyade, gerçek verilere ve iyi bir fizibiliteye  dayanarak yapmak çok daha güçlüdür.

Mükemmel liyakatta bir dünyada yaşamıyoruz. Maaş görüşmesi sırasında önemli olan tek şey becerileriniz, başarılarınız, nitelikleriniz kısacası “kişisel kariyer markanız” olacaktır. Bu da kim olduğunuza bağlı olarak, süreci farklı şekilde müzakere etmeniz/yönetmeniz gerektiği anlamına gelir. Örneğin, araştırmalar kadınların daha fazla maaş talep etmek için, bu taleplerini söylemek için daha yüksek bir sosyal maliyet ödediğini ve daha fazlasını istediklerinde genellikle daha talepkar ve “sevimsiz” olarak algılandıklarını gösteriyor. Bu hususu S.Sandberg Lean In kitabında da belirtmişti. Ek olarak eski kurumsal hayatımda bağlı olduğum İK GMY yaptığım “maaşıma zam talebi” konuşması, ciddiye dahi alınmadan, öylece geçiştirilmişti!!

Bu tip durumlar olabilir bunu da normal karşılamak gerekiyor ancak bu pazarlık yapmamanız anlamına da gelmez. Bu önyargının, küçümsenmenin, ciddiye alınmamanın farkında olmanız ve onu aşmak için gereken adımları atmanız gerektiği anlamına gelir.

 

 

Bir yerde çalışırken dahi, başınızı kuma gömmeden ve dünyayı sadece çalıştığınız o kurumdan ibaret olarak düşünmeden ve yıllarınızı bu şekilde geçirmeden önce, network oluşturmaya da, kendi kişisel kariyer markanızı inşa etmeye de mesai harcamak faydalı olacaktır.  Bu tip şeyler yeni fırsatları daha kolay bulmanıza ve açık pozisyonlara yönlendirmeler almanıza yardımcı olur.

 

 

 

  • İş/Yeni Rol Teklif Edildiğinde;

Örneğin, işe alım yöneticilerinin %70’i adayların bir iş teklifi için pazarlık yapmasını beklediklerini söylüyor. Bu nedenle, size bir iş/rol teklif edildiğinde istediğinizi rakam aralığını belirtmek her zaman iyi bir fikirdir. Kurumun bütçesi olmasa bile bu deneyimli bir İK Yöneticisini/Müdürünü gücendirmez, merak etmeyin 🙂

  • Çalıştığınız Kurumda Yükseltmek İstediğinizde;

Şu anki işinizde zam görüşmesi yapma niyetiniz varsa, bu durumda da zamanlama önemlidir. Yöneticinizin sizi anlayabilmesi için bir dizi faktörün uyumlu olması gerektiğini unutmayın. (Uygun/Doğru zaman, uygun psikoloji…vb) Şirketin mali açıdan iyi durumda olduğu, başarıların sergilendiği, ödüllerin alındığı veya çalışmalarınızın yakın zamanda değerli bir katkı olarak kabul edildiği bir zaman seçebilirsiniz. (Benim örneğimde de, bunlar mevcuttu lakin, yöneticinin kişisel özellikleri uygun değildi:)

Tahminlerinizin aksine, yıl sonu/yılbaşı her zaman büyük bir zam almak için en iyi zamandır diye bir şey yoktur. Ancak yeni zorlu görevler (ve bunlarla birlikte gelen ödüller) için istekli olduğunuzu bildirmek için iyi zamanlar olabilirler 🙂

 

Bir başka araştırmada,  katılımcıların %39’u daha yüksek bir maaş teklifi almak için başka bir iş teklifi aldıkları konusunda yalan söylemişler. Sanırım, durumu kızıştırarak bir nevi müzayede gibi bir süreç işlediğini/işleyeceğini düşünmüş olabilirler. Pek önermem, çünkü daha iyi bir maaş almak için hile yapmanıza/yalan söylemenize gerek yok. Etkili bir müzakare gücüne ve rolün ederi ile ilgili ciddi bir bilgiye ihtiyacınız var.

 

Herkes, kendisine adil şekilde ödeme yapacak bir işvereni hak ediyor.  Araştırmanızı yaparak ve para hakkında daha rahat konuşmayı öğrenerek, dürüstlükle hedeflerinize ulaşabilmenizi umarım.

 

** Hizmetlerimizle ilgili bize ulaşmak isterseniz, websitemizi inceleyebilir, iletişim kısmını kullanabilirsiniz. 2 ila 5 işgünü içerisinde dönüş yapmaktayız. 

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz