Linkedin SEO Rehberi – 2021

Linkedin profilim görüntülenmiyor ya da ilanlara başvuruyorum ama tık yok diyorsanız; bu yazıda size Linkedin SEO (yani aramalarda nasıl daha çok bulunabileceğinize dair) önemli bilgiler vereceğim. Linkedin profilinizi optimize etmek istiyorsanız, dikkatle okumanızı öneririm.

İşverenlerin yüzde doksanından fazlası, belirli niteliklere ve / veya anahtar kelimelere sahip adayları bulmak için LinkedIn veritabanında arama yapıyor. Veritabanında arama yapan işe alım uzmanlarına, arama kriterlerini karşılayan aday profillerinin olduğu “arama sonuçları” sunulur.

 

Profilinizin LinkedIn arama sonuçlarında iyi bir seviyede sıralanmasına “LinkedIn Profili SEO” (arama motoru optimizasyonu) denir.

Doğru anahtar kelimelerin seçilmesi ve yerleştirilmesi, etkili SEO’nun (arama motoru optimizasyonu) temelidir. Özgeçmişlerde, uygulamalarda ve sosyal medyada (özellikle LinkedIn’de) bu terimleri doğru yerlerde kullanın; bulunacaksınız 🙂

Sizin için doğru anahtar kelimeler olmadan, doğru yerlerde (LinkedIn Profili, özgeçmiş, muhtelif başvurularınızda), online olarak görünmezsiniz ve işverenler görünmez adayları maalesef sevmiyor.

Profiliniz arama sonuçlarında görünür olduğunda, yeni bir iş aramıyor olsanız bile profilinize tıklarlar. İş tekliflerine ek olarak, LinkedIn’de yeni potansiyel müşteriler, arkadaşlar ve meslektaşlar tarafından rahatça bulunabilir ve görülebilirsiniz.

Bunlar, LinkedIn’in varoluş nedenleridir. LinkedIn’in birincil gelir akışı, LinkedIn’in 720 milyondan fazla üye veritabanına erişim sağlayan, işverenlerin kullandığı hizmet olan LinkedIn Recruiter’dır. Profiliniz LinkedIn’de bulunamazsa, (-kariyeriniz görünmezlik gerektirmedikçe-) ciddi bir sorununuz var demektir.

  • Anahtar Kelime (Keywords) ile Eşleme Gereklidir.

İşveren Microsoft Word deneyimi olan birini arıyorsa, profiliniz tam olarak Microsoft Word terimini içermediği sürece adınız arama sonuçlarında görünmez. Microsoft Word’ü içeren ürün olan Microsoft Office ile bu arama eşleşmez ve profilinde Microsoft Office yazan aday arama sonuçlarında çıkmaz!

O kelimeyi eklemediğiniz sürece Microsoft Word terimi için yapılan arama sonuçlarına dahil edilmezsiniz. Bir iş tanımı “Microsoft Word” ile deneyim gerektiriyorsa, çoğu bot sistem “Microsoft Office’de çok iyi beceriye sahip” bir kişinin özgeçmişinin/profilinin bu gereksinimi karşıladığını anlamaz çünkü profile “Microsoft Word” terimi tam olarak dahil edilmemiştir.

 LinkedIn’de SEO için anahtar kelimeler neden önemlidir?

LinkedIn bireysel ve kurumsal profil sayfaları arama motorları tarafından taranır, bu nedenle, hedef anahtar kelimelerinizi öne çıkarmazsanız fırsatları kaçırabilirsiniz. Ve bu sadece teknik SEO ile ilgili değildir – meraklı bir kullanıcı için her zaman netlik bir mesaj sunmak gerekir.

Örneğin, Google arama sonuçlarında Linkedin sayfa metninizin en fazla 156 karakterini sunar; bu nedenle, profilinizin en başına alakalı anahtar kelimeler eklemenizi öneririm.

LinkedIn başlığınızda (Headline) “kendinizi nasıl satacağınızdan” emin değil misiniz? Konuştuğum çoğu iş insanı, başlıklarında kendilerini nasıl “satacağını” bilmiyor. İşte sır: İnsanları başlığınızla cezbetmek istiyorsanız, neyle ilgilendiğiniz neyde uzman olduğunuz hakkında yazmanız gerekir. Başlığınız deneyiminizi özetlememelidir. Doğrudan anahtar kelimelerle karşı tarafın ihtiyaçları ile konuşmalıdır.

  • İşverenlerin LinkedIn’de Nasıl Arama Yaptığını Anlayın.

Siz iş arama yaptığınızda karşınıza çıkan tüm arama sonuçlarına tıklıyor musunuz? Muhtemelen hayır! Bunun yerine, yalnızca aradığınız rol ile ilgili, size en ilgi çekici gelerek gözünüze çarpanlara tıklıyorsunuzdur. İşverenler de, LinkedIn’deki iş adaylarını buna çok benzer şekilde arar ve seçerler. LinkedIn Recruiter’ı kullanarak LinkedIn Profilleri üzerinden arama yaparlar.

  1. Genellikle Skills kısmıyla başlarlar (bu nedenle Skills ve Endorsments son derece önemlidir)
  2. Ve aradıkları rol için gereken en önemli ve kritik beceriyi seçerler. Örneğin ITIL, örneğin Matlab, örneğin Content Producer, örneğin SMMM gibi…
  3. Daha sonra, işin unvanını yazarlar (işte bu nedenle unvanlarınız önemlidir). Deneyimlerinizi de bir kaç madde ile mutlaka açıklayın. Boş bırakmayın. Kimse ne yaptığınızı bilemez.
  4. Bir diğer çok önemli anahtar kelime “konum”dur. İşverenler mümkünse lokasyonlarına yakın adayları tercih ederler. Ya da özel bir lokasyondan transfer etmek isterlerse farklı bir seçim de yapabilirler. Bulunduğunuz lokasyonu doğru işaretleyin, eğer belirtmediyseniz ekleyin. İl ve ülke yeterlidir.
  5. Ardından diğer arama terimlerini (anahtar kelimeler) ve rol için gerekli olabilecek eğitimi seçerler. (Lisans, Yüksek Lisans…vb)
  6. Ayrıca endüstri-sektör veya diğer kriterler gibi diğer bazı seçeneklere de ek olarak tıklayabilirler.
  7. İşverenler arama sonuçlarını tarar ve karşılarına çıkarılan aday listesinden aradıkları rol ile uyuşabilecek profil sonuçlarını tıklarlar. İlgilerini çeken adayları daha fazla inceleyebilir bir Google araması da yapabilirler. Akabinde de adaylara ulaşırlar.

  • İşverenler LinkedIn’de Neler Arıyor?

İşe alım uzmanı, tipik aramalardan birini yaptığında, LinkedIn’deki arama sonuçlarında üst sıralarda görünmek için tam optimize ve şık bir LinkedIn Profiline ihtiyacınız vardır:

– İşveren arama terimi: Adınız

Başvurunuz veya özgeçmişiniz ellerinde veya başka bir şekilde dikkatlerini çektiniz ve sizi kontrol ediyorlar. Adınızı-Soyadınızı özgeçmişinizde kullandığınız gibi Linkedin’de kullanın. Aynı şekilde yazmış olun. Fotoğrafınız da özgeçmiş ve Linkedin profilinizde aynı olmalıdır.

-İşveren arama terimi: Mesleğiniz / Unvanınız

İşverenler kendilerine uygun niteliklere sahip profesyoneller arıyorlar. “Profesyonel” terimiyle ya da “İş Arıyor” terimleriyle arama yapmadıklarını unutmayın. Bunun yerine, işin fiili unvanını veya işi için uygun olacak unvan ne ise onu ararlar (ör. Pazarlama Müdürü arıyorlarsa, bu rolü yazarlar)

Eğer siz Pazarlama Uzmanı olarak çalışıyor lakin müdürlük rolleri istiyorsanız, bu şekilde karşılarına çıkmanız zordur. Bir şekilde profilinizde “Pazarlama Müdürlüğü” hakkında bir ifade geçiyor olmalıdır.

-İşveren arama terimi: Becerileriniz

Gerekli becerilere (skills) sahip birini arıyorlar. Bir profil maksimum 50 beceri belirtebilir. Ve yalnızca ilk seviye (1.) bağlantılarınız tarafından onaylanabilirsiniz

-İşveren arama terimi: Eğitiminiz – Üniversite dereceleriniz ve / veya Sertifikalarınız

Daha etkili arama sonuçları etkisi için adınıza ya da Headline’nıza (ör. MBA) veya sertifika (ör. PMP) ekleyebilirsiniz. Sertifikalarınızı eklemek için “Sertifikalar” kategorisini kullanabilirsiniz. En kritik önemde olan belge bilgilerinizi ekleyebilirsiniz.

***

Yanlış veya aldatıcı OLMAYIN! “Pazarlama / Parlatma” yapma iyidir ama dolandırıcılık modu iyi bir strateji değildir. İnsanlar, özgeçmişlerinde ve/veya iş başvurusunda yalan söylediği için işe alınmazlar ya da ortaya çıktığında kovulurlar.

Anahtar kelimelerinizi anlamsızca listelemeyin. Bu, “anahtar kelime doldurma” olarak bilinir ve teknoloji bunu kolayca tanır ve bu profilleri yok sayar. Dolayısıyla, anahtar kelimeleri, profilinizde metin olarak listelemek ölümcül bir hatadır.

Bunun yerine, profilinizin içeriğine anahtar kelimeleri mantıklı bir şekilde ekleyin. Her bir deneyiminiz açıklamalarını aktarın. Bu kısım anahtar kelimelerinizi doğal olarak eklemek için birçok fırsat sunar.

***

LinkedIn’de SEO genellikle bilinmez ya da gözden kaçırılır halbuki LinkedIn’i tıpkı Google ya da YouTube gibi bir arama motoru olarak görülmesinin zamanı çoktan gelmiştir. LinkedIn, gerek bireylerin gerekse B2B – B2C şirketlerin yeni müşteriler kazanması için popüler bir platformdur, bu nedenle LinkedIn varlığınızı optimize edebilmenin hem kişisel profiliniz hem de işiniz için bir dizi potansiyel faydası vardır.

Linkedin profilinizi oluşturulması ve/veya uçtan uca olması gereken şekilde hazırlanması-düzenlenmesi, hedeflerinize göre optimize edilmesi konularında profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyar iseniz, bizlere ulaşabilir; Linkedin Profil Hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Ek olarak 4 farklı kategoride sunulan Linkedin Eğitimimiz olan Smart Linkedin STAR ile profesyonel Linkedin kullanımı konusunda uzmanlaşabilirsiniz.

 

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz