VİDEO CV hakkında HERŞEY

Her iş için uygun olmasalar ve henüz geleneksel kağıt özgeçmişe rakip olamasalar da, video cv’ler hayatımızda. Eğer doğru şekilde hazırlarsanız, bir video CV kişiliğinizi, yaratıcılığınızı, tutkunuzu ve motivasyonunuzu gösterebilir. Ayrıca, rekabette sizi öne de çıkarabilir. Bu yazımızda, yine ülkemizde bu denli detayları ile video cv hakkında tüm bilgileri hazırlanmış İLK defa edinmiş olacaksınız. İlk olmak bizim için artık bir gelenek oldu 🙂

Video cv’nin ne olduğunu, nelerin dahil edileceği ve nasıl çekileceği hakkında bilgi edinmeye hazır mısınız?

Video CV ile tanışın!

Video CV, bir aday tarafından oluşturulan ve potansiyel işverenlerin incelemesi için internete yüklenen (veya işe alım yetkililerine e-mail ile gönderilen) kısa bir videodur. Videoda aday, becerileri ve deneyimleri hakkında detaylı bilgiler paylaşır. Kağıt özgeçmişinde olduğu gibi, video cv’nizin de genel olması ya da belirli bir pozisyon veya şirkete yönelik olması mümkün. Bir profesyonel tarafından sizin için oluşturulabilir veya siz kendinizinkini oluşturabilirsiniz.

Video CV, bir adayın bir işe başvurmak için çektiği videodur. Geleneksel CV’ler yerine hala güçlü şekilde muhafaza ediyor ancak yazılı bir başvuruyu desteklemek için bir video CV’nizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bu formattaki bir CV’nin amacı, adayın becerilerini ve deneyimini öne çıkarırken, işverenlere sergiledikleri kişilikleri hakkında bir fikir vermektir.

Video CV’ler genellikle 1 ila 3 dakika uzunluğundadır. Videonun süresini kısa tutmak ve işe alım görevlisinin dikkatini çekmek önemlidir.

Bir Video CV Nasıl Yardımcı Olabilir?

Sektörünüze bağlı olarak, bir video özgeçmişi iş başvurunuz için yararlı bir eklenti olabilir. Bir video CV’nin size bir iş bulmayacağını unutmamak önemlidir. Ancak, doğru yapılırsa kendinizi potansiyel işverenlere pazarlamanıza yardımcı olabilir.

Neden bir Video CV Oluşturmalısınız?

Video özgeçmiş oluşturmak, iş arayanlar için isteğe bağlıdır. Şirketlerin adaylardan bir video CV talep etmesi oldukça nadirdir (şimdilik). Halen, çoğu şirket (% 78) Word ya da PDF olmak üzere geleneksel özgeçmişleri tercih ediyor. Yalnızca % 3’ü video CV veya infografiklere ilgi duyuyor. (Araştırma, Robert Half)

Bazı adaylar için özellikle görsel veya yaratıcı alanlarda çalışanlar için, bir video cv değerli becerileri vurgulayabilir. Örneğin, bir video cv, kamera önünde konuşma, sunum, hitabet, sahnede rol yapma, ders verme gibi performansları göstermek için kullanışlıdır. Ayrıca, bir video cv kişiliğinizi göstermenin mükemmel bir yolu olabilir.

Bununla birlikte, rolünüz daha geleneksel ise, o zaman bir video cv sizin için doğru olamayabilir (henüz) Ayrıca, bir video cv, bu konuda (kamera + çekim + montaj) pek tecrübeniz veya yatkınlığınız yok ise, profesyonelce görünmeyebilir. Kötü tasarlanmış ve yürütülmüş bir video cv sizi utandırabilir.

Bazı işe alım yetkilileri, işe alma sürecinde ayrımcılık iddialarından korktukları için video cv’leri izlemeyebilirler. Dolayısıyla, video cv’nin size uygun olup olmadığından ve zamanınızı doğru kullandığınızdan emin olmak için başlamadan önce seçeneklerinizi dikkatlice değerlendirin.

Video CV ne zaman kullanılmalı?

Bir kameranın önüne geçme ve kendinizi kamuya açık bir yere koyma fikri korkutucu olabilir, ancak bazı sektörlerde/işlerde bir video CV sizi gerçekten ayırabilir.

Video CV’ler en yaygın olarak reklamcılık, görsel sanatlar, pazarlama, medya, halkla ilişkiler ve satış gibi sektörlerde yaratıcı ve müşteriye dönük rollere başvurmak için kullanılır. Ancak belirli işler veya sektörlerle sınırlandırılması gerekmez. Ayrıca dijital, gazetecilik, moda veya BT ile ilgili roller için başvururken özellikle yararlı olabilirler. Hukuk, muhasebe, mühendislik, tıp ve inşaat gibi daha geleneksel işler için video CV her zaman uygun olmayabilir.

Video CV kullanıp kullanmayacağınıza karar verirken, başvurduğunuz işi ve şirketi göz önünde bulundurun. Bunun uygun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olması için kurum kültürü hakkında biraz araştırma yapın. Örneğin; işveren, başvuru formunu içeren/özgeçmişi standart bir başvuru sürecine sahipse veya özellikle yazılı bir CV istiyorsa, bunu bir videoyla değiştirmeye çalışmayın.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kalabalığın arasından sıyrılın – Video CV’ler yükselişte olsa da, hiçbir şekilde henüz klasik cv’lere ortak değiller! Ancak bu uygulama yöntemini kullanan az sayıda insan olduğu için bunu tercih etmiş biri olarak hemen öne çıkacaksınız.

Kişiliğinizi sergileyin – Kişiliğinizi, sesinizi, konuşmanızı, sözlü ifadenizi yazılı bir CV’de veya ön yazı da vermek mümkün değil. Video ise insanları sizi bu yönlerinizle de incelediğini bir imkan sağlar.

Becerilerinizi gösterin – Bir video oluşturarak topluluk önünde konuşma, iletişim ve videonun montaj ve tasarımı ile de dijital becerilerinizi gösterebilirsiniz. Ayrıca portföy çalışmalarını sergileyebilirsiniz.

Bununla birlikte dezavantajları da şunlar olabilir;

Video CV’ler herkes için değildir. Bazı adayların parlamasını sağlarken, diğerlerinin kusurlarını ortaya çıkaracaktır. Kamera önünde utangaç veya becerikli değilseniz veya gerekli düzenleme becerilerine sahip değilseniz, bu tür bir CV’yi pek düşünmeyin.

Zaman kısıtlamaları, isteyebileceğiniz tüm bilgileri dahil etmenizi zorlaştırır, strese girebilirsiniz. Ve bu gerginlik halinize yansır.

Video CV’leri çekmek ve düzenlemek için zaman alır. Bazı işe alım uzmanları, bu zamanın klasik özgeçmişinizi mükemmelleştirmek için harcanmasının daha iyi olacağını düşünüyor.

Kağıt özgeçmişiniz 15 ila 30 sn kadar incelenir; bir videoyu izlemek için 2-3 dakika harcamak zorunda kalmak, başvurunuzu doğrudan sıfıra götürebilir.

Çekime hazırlanın!!!

Denemeye karar verirseniz, çekime başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır. Öncelikle, video çekmekten korkmayın. Amaç, Steven Spielberg olmak değil, kim olduğunuza, işinizin ve uzmanlıklarınız ne olduğunu ve kuruluşların büyümesine nasıl yardımcı olabileceğinizi sunmaktır.

Bir senaryo hazırlayın: Başlangıç için, söylemek istediklerinizi yazın. Ne söylemek istediğinize ve onu nasıl ifade etmek istediğinize dair bir fikriniz olmalı. Videoyu senaryo olmadan çekmeye çalışmayın – çünkü bu, önemli noktaları unutmanıza veya zamanı doldurmak için uğraşmanıza neden olabilir. Biraz doğaçlama yapmak sorun olmaz ama söylemek istediklerinizi unutmamaya çalışın. Senaryonuzu birkaç defa önceden okuyun. Doğrudan yazdıklarınızı okumayın çünkü çok sıkıcı bir videoya yol açarsınız.

Çekeceğiniz videoyu, belirli bir şirketin sizi neden işe alması gerektiğine dair bir satış-kişisel pazarlama konuşması olarak düşünün. Bu nedenle, ana hedefiniz, şirkete ne gibi faydalar sağlayacağınızı, hedeflerinizi, becerilerinizi ve başarılarınızı ifade etmek olmalıdır. Neleri vurgulamak istediğinizi belirleyin.

Profesyonel olun: Profesyonel bir tavır takın. Argo kullanmaktan ve tabii ki küfür etmekten kaçının. Şakalar söz konusu olduğunda dikkatli olun. Sizin için komik olan, başkalarını güldürmeyebilir. Komik olmak yerine samimi olun. Unutmayın, kullandığınız dil çok önemlidir. Sektör ve uzmanlığınıza özgü terimlerle ve profesyonel bir hisle konuşabilmelisiniz. Videonuzun senaryosunu yazarken kendinizi veya markanızı nasıl tanımlayacağınıza karar vermelisiniz. Videonun tüm noktası budur – geleneksel bir özgeçmişin aksine, video kendinizi sergilemenizi sağlar. Video öncelikli olarak sizinle ilgilidir, sonra beceri, deneyim veya eğitiminizin sergilenmesi gelir.

Çekim alanı ve arka plan: Videonuzu çekmek için sessiz, iyi aydınlatılmış bir alanınız olmasını sağlamak için kendinize ışığın yeterli olduğu video çekim alanı planlayın. Ayrıca arka planınızı da göz önünde bulundurun. Sade ve net olmalı, çok fazla dağınıklık içermemeli. Videonuzun arka planında görünen her şeyin uygun ve profesyonel olduğundan emin olun.

Görünüş de çok önemlidir. Kıyafetinizi önceden planlayın ve bir mülakat için hazırlandığınız gibi giyinmeye dikkat edin. Bu, bir takım elbise ve kravat veya daha rahat bir iş anlamına gelebilir – başvurduğunuz işler / kurumlar ne tür olacak ise, o şekilde hazırlanmanız uygundur.

Hedef kitlenizi tanıyın: Senaryonuzu ve çekim yerinizi planlarken videonuzu kimin izleyeceğini ve buna göre sizi kalibre edeceğini düşünün. Örneğin, bankadaki bir pozisyon için hazırlanan bir video, bir start-up için oluşturulan videodan farklı olabilir.

Planlama önemli!

Prova yapın ve tekrar prova yapın. Başkalarından geri bildirim alın. Final halinden memnun kalana kadar videoyu yeniden kaydetmek ve düzenlemek için kendinize yeterince zaman ayırın. Aceleye getirmeyin.

Neler dahil edilecek?

Özgün olmak çok önemlidir, bu yüzden YouTube’da gördüğünüz birinin video CV’sini kopyalamaya kalkmayın.

Videoyu bir başlangıcı, ortası ve sonu olacak şekilde yapılandırın. Kendinizi tanıtarak, videoyu neden oluşturduğunuzu ve bu iş için neden doğru kişi olduğunuzu açıklayarak başlayın.

Yeteneklerinizi ve becerileriniz konusunda söylediklerinizi güçlendirmek için görselleri/grafikleri/özel hazırlanmış slaytları kullanın. Örneğin, sunum yapmanın ya da eğitim vermenin ilgili rolün önemli bir parçası olduğu bir işe başvuruyorsanız, kariyerinizde sunum yaptığınız bir anların fotoğraflarını paylaşabilirsiniz.

Videonuzun sonunda potansiyel işverene söylediklerinizi özetleyin ve rol için neden uygun aday olduğunuzu tekrarlayın. Videoyu izledikleri için teşekkür edin ve iletişim bilgilerinizi ekleyin. Websitenize veya sosyal medya hesaplarınıza link verin.

Unutmayın; Video CV’nin, geleneksel özgeçmişinizin yerini almasını beklemeyin. Tüm işverenler bir video cv ile ilgilenmez çünkü olası ayrımcılık sorunları konusunda endişeli olabilirler.

****

Diğer önemli hususlar

Kısa tutun: Video cv’niz ortalama 1 ila 2 dk arasında olmalı. Bundan daha uzun herhangi bir şeyin izlenmesi pek olası değildir.

Arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşın: Başkalarından geri bildirim almak önemlidir. Sizin için değerli birkaç kişiden videonuzu izlemelerini rica edin ve yorumlarını alın. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden gelen geri bildirimleri ciddiye alın.

Teknik detaylar

Konu ve senaryo gibi hususların yanı sıra, çekim ekipmanı, montaj ve videoyu işe alım uzmanları için nasıl erişilebilir hale getireceğiniz gibi teknik hususları da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Asgari olarak bir bilgisayara, internete ve bir kameraya ihtiyacınız olacak. Cep telefonu kameranız da olur. PC’den montaj yapacaksanuz, Final Cut Pro, Apple iMovie ya Da Vinci Resolve, Movavi gibi montaj programlarını kullanabilirsiniz. Cep telefonun da düzenleme yapabilirsiniz. Bunun için CapCut kullanabilirsiniz. Ek olarak telefon ya da kameranızı sabit tutmak için bir tripoda, aydınlatmaya ihtiyacınız olabilir. Ayrıca ses kaliteniz de iyi olmalıdır. Çünkü sesiniz bozuk ya da yetersiz olursa insanlar ne dediğini anlayamazlarsa videonuzu izlemezler.

Güzel bir montaj, muhtemelen harika bir video CV oluşturmanın en önemli adımlarından biridir.

Videonuz her bakımdan hazır hale geldiğinde, bunu işe alım uzmanları için nasıl erişilebilir hale getireceğinize karar vermelisiniz. Videonuzu youtube’a yükleyebilir, iş başvurunuzla birlikte iletebilirsiniz.  Ya da kendi websitenize yükleyebilirsiniz.

 

** Video CV konusunda, ülkemizde hazırlanmış olan en kapsamlı yazı dosyasını okudunuz:) Profesyonel özgeçmişiniz hazırlanması ve diğer tüm kariyer hizmetlerimiz için paketlerimizi incelemek ve iletişime geçmek için burayı tıklayın.

 

 

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz