Yöneticiler için Kişisel Markalaşma

Türkiye’de ilk ve tek kariyer markalama ajansı olarak, 3 yıldır çok sayıda uzman yönetici ile çalışma fırsatımız oldu. Kişisel kariyer markalarını konumladık, kendilerini daha doğru ifade etmeleri konusunda yol gösterici olarak, kariyerlerinde kendilerini sorgulamalarını sağladık. Çünkü çok sayıda yöneticimizin ortak sıkıntısı şuydu;

Çalışma hayatlarının yoğunluğunda kendi kişisel kariyer markalarına herhangi bir yatırım yapmadıklarını/yapamadıklarını farkediyorlardı. Ve bu onlara rahatsızlık veriyordu.

Yönetici markası, kişisel ve ticari nitelikleri kapsar. Kurumsal stratejileri-hedefleri gerçekleştirme, yüksek performanslı ekipleri o hedeflere ulaştırmak, karlılığı ve üretkenliği artırmak, giderleri düşürmek gibi çok sayıda yönetsel ve liderlik niteliklerine odaklanır.

İster girişimci olun ister büyük bir şirkette çalışın, bu yazıda ifade edeceğim süreç aynıdır. Ancak bir noktayı belirtmek gerek; size öğretemeyeceğimiz tek bir temel nokta var;

“Alanınızda gerçek, derin ve kapsamlı bir uzmanlığa sahip olmalısınız”

Lee Frederiksen, Elizabeth Harr, Sylvia Montgomery tarafından kaleme alınmış olan “Visible Expert” kitabında, giderek daha görünür hale gelmek içi 5 uzmanlık düzeyinden bahsedilir;

Seviye 1: Yerleşik Uzman

Bu uzmanlar, firmaları ve müşterileri tarafından büyük saygı görür, ancak bu kitlelerin dışında piyasada/sektörlerinde/bulundukları ülkede-lokasyonda çok az hatta neredeyse hiç görünürlükleri yoktur. Ve çoğu yolculuklarına tam bu noktada başlar.

Seviye 2: Yerel Kahraman

Bu kişiler firmalarının dışında tanınmaya başlar. Yerel iş topluluklarında/muhtelif meslek gruplarında aktif olurlar; genellikle bir takım iş fonksiyonlarında…vs. bulunurlar. Hatta firmalarına bu sayede yeni işler bir takım işler bile getirebilirler.

Seviye 3: Yükselen Yıldız

Bu uzmanlar bölgesel bir itibar geliştirmişlerdir. Alanlarında oldukça iyi tanınırlar ve uzmanlık alanları hakkında sık sık konuşur ve yazarlar. Yükselen Yıldızlar, daha kaliteli işler yapma ve daha yüksek ücretler alma eğilimindedir.

Seviye 4: Sektör Yıldızı

Bu isimler ülke çapında niş uzmanlık alanları ile tanınırlar. Premium müşteriler ve ücretler alırlar. Ve eğer bir kurum için çalışıyorlarsa (örneğin marka bir C Suite-Direktör…vb) önemli varlıklar haline gelirler.

Seviye 5: Global Süper Yıldız

Dünyanın seçkin uzmanlarından sayılırlar, sektörlerinde daha geniş çapta tanınır haldedirler. En yüksek ücretleri alırlar ve dünya çapında kurumlar onlarla iş/işbirliği yapmak ister.

İlk işiniz; bugün, bu seviyelerden hangisinde olduğunuzu bulmak. Ardından, hangi uzmanlık düzeyine ulaşmak istediğinize karar vermek.

Birbirini takip eden her seviyenin onun bir altındaki seviyeden daha fazla çaba ve zaman gerektirdiğini unutmayın. Örneğin, Yerleşik Uzman’dan, Yerel Kahraman’a geçmek, Sektör Yıldızı’ndan Global Süper Yıldız’a geçmekten genellikle daha kolaydır.

Önemli soru şu; bunu başaracak kadar bu işe takıntılı ve kendinizi adamış mısınız?

Yönetici olarak iş aramaya/iş değiştirmeye hazırlanırken, amaçlarınız için içerik oluşturmak ve dijital olan-olmayan çeşitli kanallarda hedef işverenlerinize benzersiz değer vaadinizi güçlendiren bir yönetici marka iletişim planı oluşturmanız faydalı olacaktır.

Peki nasıl yapacaksınız? Amacımız; İçten Dışa Yönetici Markası İçeriği Oluşturmak

  • Hedef şirketlerinizi / rollerinizi araştırın ve belirleyin.
  • İlginizi çeken işverenlerin bir listesini yaptıktan sonra, onlar hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin.
  • İşinizle ilgili ilanlarda istenen anahtar kelimeleri belirleyin.
  • Bunları yazdığınız/yazacağınız tüm içeriklerde kullanacaksınız 🙂
  • Kişisel marka bilinci oluşturma alıştırmalarınızı tamamlayın. Kendi üzerinizde düşünün.
  • Kariyeriniz boyunca iş hayatınızdaki performanslarınız ile ilgili kişisel bir dosya/kişisel markanızın bir sunumunu oluşturmanın / böyle bir dosya tutmanın önemini pek çok kere dile getirmiştim. Bu noktada da yineliyorum 🙂
  • Sizi başarılı bir lider yapan kişisel ve iş özelliklerini tanımlayın.
  • Sunduğunuz değer hakkında başkalarından geri bildirim alın.
  • Hem işte hem de kişisel yaşamınızda, başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğünü ve nasıl algılandığınızı öğrenin.

 

Kişisel markanızın gerçek ölçüsü, dış dünyada hakkınızda sahip olunan algıdır.

Kariyer geçmişinizi konumlayın. Her bir iş için, hedef işverenlerin mevcut ihtiyaçları ile uyumlu olan sorumluluk kapsamınızı ve temel uzmanlık alanlarınızı (ortaya çıkardığınız işler ilgili anahtar kelimeleri kullanarak) detaylandırın.

Challenge-Actions-Results (C-A-Rs) alıştırmasını yapın. Buna durum, aksiyon, sonuç diyoruz. Bir durum(problem), aldığınız aksiyon ve ulaşılan sonuç. Hedef işverenlerinizde yankı uyandıracak olan geçmiş işverenlerinize en yüksek katkılarınızı ayrıntılandırın (mümkün olduğu kadar sayısal metriklerle)

Artık yönetici marka iletişim planınızın içeriğini yazmaya hazırsınız:)

Yönetici Markanızın Temel İçerikleri 

  1. Yönetici marka konumlandırma beyanı

Bu, uzmanlık alanlarınızı (belirlediğiniz en ilgili anahtar kelimeleri kullanarak) temel kişisel niteliklerinizi, hedef-potansiyel işverenlerinizle rezonansa girecek bir içerikte birbirine bağlayan 3-5 satırlık kısa bir paragraftır.

YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARDAN BİR ÖRNEK:

“Global bir satış direktörü için marka beyanı”

Ulusal ve uluslararası pazarlarda sahip olduğu 25 yıllık deneyim ile; kurumun mevcut ve/veya büyüme hedefinde olduğu pazarlar için uzun soluklu, sağlıklı ve sürdürülebilir stratejik yapılanmayı oluşturan ve yöneten; sergilediği faaliyet, plan ve aksiyonlarının hareket noktalarının “kurumsal kârlılık”, “sürdürülebilirlik”, “fayda odaklılık” ve “sağlanan katma değer” olduğu; ticari iş zekası ile kurumun mevcut durumunu doğru analiz ederek, organizasyonel fırsatları çevik aksiyonlarla ticari büyümeye ve kâra çeviren dinamik lider

  1. Yönetici özgeçmişi ve ön yazısı

Profesyonel profil konumlamanızı, yönetici özgeçmişinize ekleyin.

  1. Yönetici biyografisi
  • Uzmanlığınızı, kariyer geçmişinizi, mesleki başarılarınızı, değerlerinizi ve hedeflerinizi ilgi çekici ve okunması kolay bir anlatımla sunmanız için etkili bir yoldur. Executive (Yönetici) biyografi, kişinin profesyonel hikayenizin önemli duraklarını, km taşlarını vurgulayan kısa ve öz bir versiyonudur ve bu da onu profesyonel özgeçmiş ve LinkedIn profili için ideal bir tamamlayıcı yapar. Kişisel web siteniz mevcut ise “hakkında” sayfası için kullanılır.
  • Katılım daveti aldığınız zirve/kongre vb etkinlikler için basın dahil tüm platformlarda paylaşabileceğiniz; yeni bir rol peşinde olmasanız bile dışarıya servis edebileceğiniz dökümandır.
  1. Linkedin profili
  2. Asansör konuşmanız veya “Bana kendinizden bahsedin” yanıtı

ÖRNEĞİN; “Tıbbi cihazlar sektörü öncelikli olmak üzere,  yeni ürün geliştirme, stratejik planlama, pazarlama ve ticarileştirme konularında …….rollerinde uygun fırsatları değerlendirmek hedefindeyim. Şehir/Ülke değişikliği yapabilirim.

Bahsettiğim bu planla, hedef şirketlerinizdeki fırsatlara ulaşmak için adım adım ilerlemeye ve hemen şimdi bugün başlamaya hazırsınız.

 

** Size hizmetlerimizle yardımcı olmamızı ve işinizi kolaylaştırmamızı isterseniz, paketlerimizi inceleyebilir, teklif alabilirsiniz.

 

 

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz