Bir İş Teklifi Aldıktan Sonra Maaş Pazarlığı Nasıl Yapılır?

Bu yazıda size bir maaş teklifini müzakere etme hakkında 9 strateji paylaşacağım; çünkü bu yöntemler daha yüksek bir maaş almak için gereken güveni, samimiyeti ve bilgiyi göstermenin uzman düzeyindeki yollarıdır.

  1. “Birlikte çalışma fırsatı beni heyecanlandırıyor.”

Çoğu zaman, insanlar maaş pazarlığını bir savaş olarak düşünürler. Siz mümkün olduğunca çok almaya çalışırken, işveren de bütçeyi aşmamaya çalışır. Müzakereyi asla bir ültimatom gibi değil, işbirlikçi bir süreç ve hem sizin hem de onlar için bir fırsat olarak ele almak gerekiyor. Bunun için sizin için neyin/nelerin en önemli olduğunu ve nelerde hiç pazarlık unsuru yapmayacağınızı net bilmelisiniz.

  1. Araştırma & Pazar

Size teklif edilenden daha yüksek bir maaş alıp alamayacağınızı görmek istemeniz doğaldır, ancak bunun gerçekliğe dayanması gerekir. Kulağa hoş geldiğini düşündüğünüz bir maaşı kafadan atmak yerine, işvereninizin size bu teklifi yapmasını sağlamak için becerilerinizin değerine ve ederinize ilişkin ödevlerinizi yapmanız gerekir.

Araştırmanızın bir parçası olarak, işiniz için pazarın ne olduğunu bilin. Sektördeki maaş trendlerine aşina olun. Pazar, çalışanın iş piyasasında benzer bir pozisyon bulması durumunda kazanabileceği gelir anlamına gelir. Halihazırda yaptığınız işten aylık 25.000 tl kazanıyorsanız, ancak aynı rol için başka bir kurumda aylık 35.000 tl ile de bir iş bulabiliyorsanız, bu işinizin piyasasında size düşük ücret verildiğini gösterir.

Ek olarak maaş pazarlığı yapılırken dürüstlük önemlidir. Rakip bir iş teklifi uydurmanız veya eski maaşlarınızı şişirmeniz eninde sonunda ortaya çıkar.

  1. “Değer”

Bir işverenin bakış açısına göre, her çalışanın ya geliri ya da karlılığı artırması (ideal olarak her ikisi de) gerekir – eğer işvereninize artan gelir şeklinde şirkete nasıl değer sağladığınızı gösterebilirseniz daha yüksek bir ücret talep edebilirsiniz. Örneğin, liderlik ettiğiniz bir projenin şirkete aylık 100.000 tl tasarruf sağladığını belirtmeniz, zam istemek için çok daha hoş görünür.

Neden daha fazlasını hak ettiğinizi düşündüğünüzü makûl ve mantıklı şekilde açıklarsanız daha başarılı olursunuz. Firmanın sizin deneyiminize sahip birinden alacağı tüm ekstraları detaylandırarak güçlü yönlerinizi vurgulayın.

Maaşınızı müzakere etmeden önce, becerilerinizin ve deneyiminizin yeni şirketinizin kârlılığına da nasıl fayda sağlayacağına dair somut örnekler sunun. Örneğin, sertifikalara veya özel teknik becerilere sahip olmak, işi yapma becerinizi artırabilir, bunlardan bahsedebilirsiniz. Güçlü yönlerinizi üstleneceğiniz role bağlayarak, size neden ilk tekliften daha fazla bir teklifin yapılması gerektiğine dair sağlam bir gerekçe oluşturup aktarabilirsiniz.

  1. “Benzer durumda olan çalışanlar”

Benzer konumdaki çalışanlar’, sizin şirket içinde yaptığınız işi yapan kişilerdir. Pozisyonunuz “Kıdemli Finans Yöneticisi” ise ve diğer tüm “Kıdemli Finans Yöneticileri” sizden daha fazla kazanıyorsa, bu sizin keşfetmeniz gereken bir şeydir.

 

 

  1. “Bu rakamda bir esneklik olur mu?”

Bir işveren, istediğiniz aralığın altında bir sayı teklif ederse, “bu teklifinizde esneklik olur mu” demek, işverene daha fazla ücret beklediğinizden bahsetmenin zarif bir yoludur.

  1. “Eğer…”

“İhtiyacım var” veya “İstiyorum” gibi ifadeler, işverenler için çok hoş olmayabilir. Ancak, istediğiniz maaşı “Eğer …..olsaydı daha rahat hissederdim” cümlesiyle ifade etmeniz daha iyi olabilir. Cümleyi, “35.000 tl aylık net maaşta anlaşabilirsek çok daha rahat hissederim” gibi şekilde de ifade edebilirsiniz. Talebinizi sade ve basit bir şekilde, ve incelikle yapıyorsunuz.

  1. “Ayrılmamayı tercih ederim.”

Savunulabilir bir strateji, ne istediğinizi, neden istediğinizi ve bunun hem patronunuz hem de sizin için nasıl bir kazan/kazan olduğunu açıklar. Amaç, değer ve fayda göstermektir. Patronunuza bir teklif aldığınızı, bunun cazip olduğunu [ancak] ayrılmamayı tercih ettiğinizi söyleyin. Size zam yapmak, yeni bir adayı işe alıp eğitmekten çok daha ucuzdur.

Ancak bunun riskli bir teklif olduğunu bilin çünkü geri tepebilir. Bu nedenle, gerçekten ayrılmak istemiyorsanız veya masada iyi niyetli bir teklif yoksa bu seçeneği kullanmayın.

  1. “Teklifinizi değerlendirip size dönüş yapacağım.”

Bir iş teklifi beklentilerinizin üstünde bile gelse, soğukkanlı davranmaya çalışın. Bir iş teklifi aldığınızda yapmanız gereken ilk şey, bunu değerlendirmek için zaman istemektir. Avantajları ve faydaları hesaba katın. Kapsamlı düşünün. Bir karşı cevap gönderirken e-mail gibi yazılı kaynakları kullanın, böylece söylemeye çalıştığınız şeylerde mümkün olduğunca kayıtlı olabilirsiniz.

Ve süreci yazılı şekilde yürütün. Size yapılan teklifinin yazılı şekilde gelmesi ve sizin verdiğiniz cevap süreçlerinin yazılı olması gerekiyor. Ücret teklifi hem sizin hem de işveren tarafından imzalanır. Ya da işveren tarafında ilgi teklife “kabul ediyorum” şeklinde yazılı dönüş yapmanız istenir.

  1. Ne zaman bitireceğinizi bilin

Makul bir işveren, pazarlık yapmaya çalıştığınız için bir teklifi geri çekmez. Ancak maaş müzakeresini uzatmak, potansiyel işvereni hayal kırıklığına uğratabilir ve ilişkinizi kötü bir şekilde başlatabilir. Birkaç görüşmeden sonra şirket gereksinimlerinizi karşılayamazsa, saygıyla geri çekilin ve ücret beklentilerinize daha iyi uyan fırsatlara odaklanın.

İş arayanlar genellikle masaya konan ilk rakamı kabul ederler. Ancak usulünce uygulana bir müzakere süreci istediğiniz rakamı almanızı sağlayabilir, ya da süreci iyi yönetmeyen, hatta bu süreçte size kabalık sergileyen bir İK ile karşı karşıya kalmanız, bir bakıma şansınıza bile olabilir. Çünkü bu sürecin karşılıklı nezaket içinde sürmesi iki taraf içinde kaliteyi gösteren önemli bir göstergedir.

******

“İş Avlama” ile ilgili, 2020 yılından bu yana verdiğim, Türkiye’de içerik ve kapsamı bakımından bir ilk olan “İstediğiniz İşi Nasıl Avlarsınız?” (İş Bulmanın Anatomisi) Eğitimi online kurs yapısı ile 2023 yılının başında sizlerle buluşacak eğitimlerimden birisi. Smart Career Türkiye eğitimleri, online olarak zaman ve lokasyon farketmeksizin ilgilenenlerin yararlanabileceği yapıya kavuşuyor. Çalışmalarımız titizlikle devam ediyor. Adım adım tüm eğitimlerim artık bu sistemle karşısınızda olacak.

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz