Bildiğiniz gibi, bir start-up projesinde exit yapmak, girişimini başkasına devretmek anlamına gelir. Başarılı start-up’lar büyük şirketler tarafından satın alınır. Satın alma işlemi ile start-up’ı kuran girişimci, projesini başka bir şirkete devretmiş yani exit (çıkış) yapmış olur.
Peki Kariyerde EXIT yapmak nedir? 🙂
İşten ayrılmak ya da ayrılmaya karar vermektir (İster firma göndersin ister siz ayrılın ikisi için de geçerli)
Ancak işinizin tehlikede olduğunu hissetmeden önce çıkış stratejinizi oluşturmanız gerekiyor. Bu konuda bazı önerilerde bulunacağım;
1- Bir sonraki kariyer adımınızda ne istediğinizi netleştirmek
Yaptığınız/yapmak istediğiniz iş-rol-unvan bunlar konusunda mümkün olduğunca net olmak gerekiyor. Hayli zor olabiliyor biliyorum ancak çok çeşitli işlere açık olmak sanıldığı kadar iyi değil maalesef ve nokta atışlı başarılı iş arama sürecini baltalar. Hem pazarlama, hem satış hem proje yönetimi hem operasyon yapabilirim dememek gerekiyor.
Kariyer netliği, kariyer yolculuğunun en karmaşık kısmıdır ve bu konuya tüm eğitim ve mentorluk çalışmalarımda daha çok değinmeye çalışıyorum.
Hiç bir iş bana uygun değil demek de yanlış, ya da bir başlayayım da bakarız görürüz demek de yanlış!
Bir vizyon ve sisteminiz olmadan, gerçekten ne istediğinizi netleştirmek zordur. İster profesyonel kariyer mentorluğu isterseniz online eğitimlerimiz olan Kariyer MasterClass ile bunu netleştirmeniz nispeten daha kolay olabilir.
2- Yol haritanızı oluşturun
Bir sonraki hamlenizin hangi yönde olmasını netleştirdikten sonra o alanda pazarlanabilir hale gelmeniz gerekiyor. Ama bunu illa ki bir takım sertifikalar ile yapmanıza gerek. Kendi alanınızda / sektörel çevrenizde daha bulunur, görünür ve bilinir olmak bakımından bazı girişimler yapabilir; aksiyonlar alabilirsiniz. Bunun için sosyal medyadan (özellikle Linkedin’den yararlanabilirsiniz)
** Kendini sır gibi saklayan “yumurta kafa” olma devri bitti 🙂
3- Kişisel Marka / Kişisel Marka / Kişisel Marka
Defalarca dedim, demeye söylemeye ve yazmaya devam edeceğim. Geleceğin reklamcılığı markalaşmadır ve geleceğin markalaşması “kişisel”dir.
Güçlü bir çıkış stratejisine sahip olmanın en önemli maddesi kişisel bir marka sahibi olmaktır. Bu bugünden yarına olmaz. Bu nedenle isterseniz bir yerde çalışırken isterseniz henüz üniversitede okurken ya da bir yerde yöneticilik yaparken bile mesai harcamanız ve yatırım yapmanız gereken bir aksiyondur.
Ben bir yerde çalışıyorum, markam var mı?
Evet eğer siz yatırım yaparsanız, kişisel markalaşmanın gereklerini yapar ve bunu istikrarla sürdürürseniz evet var. Ama 8-6 çalışıp, evden işe işten eve zamanınızı geçirirseniz, maalesef bir kişisel markanız yok ve olmaz. Kiraya verdiğiniz bir hayatınız olur.
Hangi şirkette işe başlarsanız başlayın ya da kendi işiniz hiç farketmez; kişisel markanızı yanınıza alın 🙂 ve onu unutmayın 🙂 Kariyerde kişisel markalaşma hakkında kapsamlı bilgilenmek isterseniz benimle 1e1 gerçekleşen Smart CareerBRAND eğitimi tam size göre…
Online/dijital varlığınıza da önem vererek iş fırsatlarını kendinize çekebilirsiniz.
Çalıştığınız iş/kurum iyi hoş olabilir ama bu herşeyin ilelebet iyi gideceği anlamına gelmez. Kariyerinizde güvenli olmak için en kötüsüne hazırlıklı olmalısınız. Ve bunu da herşey iyi giderken yapmalısınız. Çünkü herşey iyi giderken çok az insan önceden plan yapar kariyerindeki olağandışı durumlar için.
****
Ben farklı deneyim seviyelerinden farklı unvan ve rollerde sayısız iş insanı/yönetici/girişimci ile çalıştım/çalışıyorum. İnsanlara kariyerde kişisel markalaşmayı, iş avlama stratejilerini (ki bunları kimse açık açık anlatmadı Türkiye’de şimdiye dek) anlatıyor ve kariyerlerinde nasıl daha başarılı olacakları konusunda mentorluk yapıyorum.
İş Sağlığı ve Güvenliği diye bir alan var biliyorsunuz (HSE-İSG) bende şimdi diyorum ki;
Kariyer Sağlığı ve Güvenliği 🙂 Türkiye’de bu tanımı ilk kez okuyor olabilirsiniz şu an 🙂
Çünkü bu konu oldukça mühim ve kariyer güvenliği, işten ayrıldığınızda ya da çıkarıldığınızda umutsuzca iş aramak değil, kendinden emin bir şekilde kariyerinizi yönetebilmenizi sağlar.
Kariyerinize yaptığınız yatırım en değerli ve önemli yatırımınızdır, unutmayın…
Yorum Yapılmamış