Kariyerde Kör Noktalar

Kamyonların ön kapılarının alt taraflarında bir yer vardır ve o yerde “Bu alanda sürücü sizi göremez” yazılı uyarı olur.

Kariyerimizde de aynen o nokta gibi, kendimizi göremediğimiz kör bir alan olur. Bu nokta “kariyerimizin kör noktası”dır.

Bu yerin bilincinde olmak ancak kendi haline bırakmamak gerekir.

1- Çalıştığı kurumu/yeri/işi dünyanın merkezi sanmak

2- Sadece “para” kazanmak için çalışmak

3- Para kazanmak için daha, daha, daha çok çalışmak ve yorulmak zorunda olduğunu sanmak (daha çok emek vermesi gerektiğini sanmak – bu nörokariyerin konularından biri, ilerleyen zamanlarda değineceğim:))

4- Zor karar almak, hızlı karar değiştirmek (Başarılı liderlerin en önemli özellikleri fırsatlar/durumlar karşısında hızlı karar almalarıdır, bu yönetici bir üst bilincin göstergelerindendir)

5- Kendi “öz değer” olgusunu unutmak ya da yok saymak

6- Gelecekle ilgili net bir vizyonunun olmaması

7- İstediği işi/rolü/kurumu tam olarak tarif edememek

8- Eğer mevcut yerinde başarılı/üst bir konumda ise, farkında olmadan “genleşmek” (bireyleri doğru değerlendirememek)

 

9- Sadece iş odaklı olmak, dışarıda kocaman bir dünya ve hayat olduğunu unutmak

10- Önünde 3 aylık ya da 6 aylık spesifik “kişisel” hedeflerini belirleyememek

Ben bu saydıklarıma “kariyerde kör noktalar” diyorum.
Kariyerimizde kör noktalar daima olacaktır. Önemli olan farkında olmak ve gerektiği anda, gerekli hamleleri yapabilmektir.

Şimdi ise bir örnekle detaylandırmak istiyorum;
Bir kurumda çalışıyorsunuz, hatta 5 yılı geçmişsiniz nerdeyse 10 yıla varıyor o kurumdaki varlığınız. Artık kurumun röntgenini çeker hale gelmişsiniz 🙂

Bunca yıl, sabah akşam demeden pek çok iş kotarmış; pek çok sorunu çözmüş, pek çok çukuru kapatmışsınız. Elinizden geleni ardınıza koymamışsınız 🙂

Ancak bunca geçen zamanda, sabah-akşam kendinizi sadece o kuruma/ işe vakfederek, dışarıdaki kocaman dünya / hayat için hiç bir şey yapmamışsınız. Kendinizi “kurumun dışında” bir şeyle var edememişsiniz dahası böyle bir şeye enerji-zaman bile verememişsiniz.

Gün geliyor o o işten ayrılıyorsunuz.
Sizi o kurumun içindekilerden, etrafındaki tedarikçi-paydaş ilişkilerinizden başka kim tanıyor / kim biliyor?
Kimse!

Kişi, bir kurumda çalışıyor olsa bile, “Visible Expert” olarak kendi kariyer markasına yatırım yapmalıdır. Kurumun etiketinden ziyade kendi isminize de emek harcamalısınız.

Yönetici olarak iş aramaya/iş değiştirmeye hazırlanırken, amaçlarınız için uzman içerikler oluşturmak ve dijital olan-olmayan çeşitli kanallarda hedef işverenlerinize benzersiz değer vaadinizi güçlendiren bir yönetici marka iletişim planı oluşturmanız faydalı olacaktır.

Bazen kişi, bu kör noktaların farkında olmayabilir bu durumunda stratejik bir kariyer mentorluğu desteği almak için sitemiz üzerinden iletişime geçebilir.

Ancak her destek/çalışma sonrası hayatı ve kariyeri için gerekli adımları atabilme kudreti ve basireti elbette kişinin kendisine aittir.

 

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz