Linkedin ve Linkedin kullanımı ile ilgili yıllardır paylaşımlar yaparak, bu mecranın kişisel ve kurumsal manada profesyonel hizmetlerini veren bir uzman olarak da sizleri bilgilendirmeye çalışıyorum. Bunu da severek yapıyorum açıkçası 🙂
Türkiye Linkedin ekosisteminin henüz bir çok noktada daha çok bilinçlenmeye ve bilgilenmeye ihtiyacı var.
Linkedin konusunda bireysel/kurumsal profil hizmetleri ve eğitimler veren, ek olarak Türkiye Linkedin ekosistemine düzenli olarak içerik üreten (-son 1 yılda içerikleri 1 milyona yaklaşan görüntüleme almış-) biri olarak bazı önemli noktaları aktarmam çok iyi olur.
Türkiye’de Linkedin kullanıcıları 10 milyonu geçmiş olsa da, bu kullanımı olması gereken ve doğru şekilde yapanların anca belki %10 olduğunu da belirtebiliriz.
Linkedin algoritması, takipçi sayısı ve görsellik üzerine inşa edilmemiştir (yani mevzu burda instagram gibi kendi selfinizi paylaşmanız değil :)) bunu unutmayalım. Burada branding’i yapılan husus, uzmanlıktır, alanınıza olan hakimiyetiniz ve bilgilerinizi servis etmenizdir. Linkedin’in özlü sözler :), komik kedi videoları ya da kendi selfie’sini 🙂 paylaşma mecrası olmadığını da çok kereler dile getirmiştim 🙂
Linkedin’de bir kullanıcının / kurum sayfasının içerik üretmeden, paylaşmadan, etkileşime girmeden büyümesi mümkün değildir. (Çok ekstrem dünyaca ünlü ve celebrity isimlerin dışında)
Linkedin için önemli olan kaliteli, özgün ve profilin uzmanlık alan/alanları ile ilgili bütünsel bağlamda doğru ve güvenilir içeriklerdir. Linkedin’de içerik üretmek ya da üretmeye başlamak ve bunu düzenli olarak yapmak gerçekten önemli ve ciddiye alınması gereken bir iş.
Linkedin 2022 SEO stratejilerine göre nelere dikkat etmek gerekiyor;
Linkedin’de SEO; profilinizi arama sonuçlarındaki çıkan sıralamasını iyileştirecek şekilde oluşturmak anlamına gelir. Arama sonuçlarında profil sıralamanız ne kadar yüksek olursa, o kadar çok kişi keşfedecek ve görecektir. Ayrıca, profilinizin daha görünür olmasını sağlar.
Her sosyal medya platformu gibi, Linkedin’de belirli bir arama kelimesine göre hangi içeriğin görüntüleneceğini belirleyen bir algoritma kullanır. Bir profil, algoritmanın gereksinimlerini karşıladığında, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alır ve daha fazla dikkat çeker.
Sadece iyi bir profil sahibi olmanız yetmez. Kullanmanız ve gerekiyorsa kendi markanızı/uzmanlığınızı servis etmeniz gerekir. İçerik, rekabette bir adım önde olmanızı sağlar. Bunun için merkezde 3’lü bir prensip var. “Uzmanlık, Otoriterlik ve Güvenilirlik”. Anahtar kelimeler ziyaretçileri/takipçileri/okuyucuları çekse de, uzmanlığınızı bir otorite olarak gösteren içerikler önemlidir.
Bilenin aksine kısa içerik SEO’yu pek beslemez, bunu nedenle nispeten daha uzun içerik stratejisiyle hareket etmelisiniz. (Ben genellikle bunu tercih ederim yıllardır)
Video içeriklere odaklanabilir, kullanabilirsiniz.
Ama bunlar eğer düzenli içerik üretecekseniz sizin videolarınız olmalı; kedi videoları değil:) İnsanlar görselleri düz metinden daha iyi algılar ve videolarda bir hikayeyi görsel olarak anlatmanın harika bir yoludur.
Linkedin’de içerik ürettikçe, profiliniz daha çok hit (görüntüleme, arama-bulunma) alır.
- Gönderinizi, okunması kolay şekilde biçimlendirin.
- Konularınızda uzman ve niş olun.
- 3 ila 5 hashtag kullanın.
- Paylaşım için etkili saatleri tercih edin (ölü saatlerden uzak durun).
- İlgilenen/yorum yapanlara mümkün olduğu kadar yanıt verin.
- Bir gün içinde 2-3 saatte bir paylaşım bir kaç kez gönderi paylaşımı yapmayın.
Linkedin içeriğinizin hedef kitlenizle ne kadar alakalı olacağını tahmin etmek için düzinelerce faktörü ölçer ve buna göre sıralar. Ardından gönderinizi hedef kitlenizin küçük bir kısmına yönlendirir ve etkileşime girip girmediklerini görmek için bekler. Buna bağlı olarak, daha fazla kişiye gönderip teste devam etmeye veya feed’de (ana akışta) göstermeyi durdurmaya karar verir. Buna “altın saat” diyebiliriz 🙂
Altın saat nedir?
Linkedin’de bir gönderi paylaştıktan sonraki ilk saattir ve gönderinizin başarısı için hayati önem taşır. Gönderiniz ilk bir saat içinde başarılı olursa, tüm gün, hafta veya ay boyunca iyi sonuç alma olasılığı daha yüksek olacaktır.
Linkedin’de önemli olan takipçi sayısı değildir. Etki alanıdır.
** Bireysel ve Kurumsal Linkedin profil hizmetlerimiz, profesyonel Linkedin kullanım eğitimlerimiz ve Stratejik Linkedin Mentorluğu (Linkfluencer) için iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Yapılmamış