Etkili İş Avlama Taktikleri için Tıkla!

Yönetici özgeçmişlerinin global standartları vardır ve bunlar sıradan bir word dosyasına sadece çalıştığı kurumları ve unvanları yazmak demek değildir.

Türk yöneticilerimizin çoğunda sıkıntılar genel. Ya özgeçmişler eski, ya pek gerek duyulmamış ya pek önemsenmemiş ya da ayrılacak zaman bulunamamış, word’e çalışılan yerler ve sadece unvanlar yazılmış. Başarılar ya da sayısal verileri ifade de zaten sıkıntılar mevcut. Çünkü not alınmamış, unutulmuş ya da muhtelif başka sebepler…vs.

Bir yönetici özgeçmişinin (eğer globale uygun bir standart ve format hedefleniyorsa), bir omurga yapısı ve akışı mevcuttur. Bu benim ya da başka birilerinin şahsi kafasına göre oluşmaz. Detaylı çalışılır ve konumlandırılır. Özgeçmiş yazarı uzmanlığını ortaya koyar.

1- Özgeçmişler çok teknik jargonlarla doldurulmazlar!

Çünkü burada muhatapları mühimdir. Bu muhataplar, İşe Alım Uzmanları, İK’cılar, Headhunter vs’dir. İK, her rolün mesleki jargonuna hakim değildir, olması da mümkün değildir. Teknik bilgi birikim şirketle mülakat sürecinde zaten sorgulanır ve öğrenilir.

2- Anahtar kelime tuzağına da çok düşmeyiniz!

Profili son derece şık, albenisi yüksek şekilde sunmak ve direkt muhataba temas edebilmesi önemli (-burada proaktif iş avlama yapmanızı öneririm-). Karşı taraf, etkileyici ve aranan role uygun bulursa anahtar kelimelere, ona buna vs takılmaz. Bu kritik hususu kafanızda netleştirirseniz harika olur 🙂

Gerek içerik gerekse görsel düzen (format) bakımından bir yönetici için son derece “çok kötü” ya da “çok vasat” sayılabilecek örnekler görüyorum. Tüm çalışmalar yapıldığında ise, kişi bu işin global standartlarını ve gerekliliklerini bilemediği için önünde gördüğü dökümana kendi bile şaşırabiliyor. Yöneticilerimizin bu konuda vizyonlarını daha geniş tutmaya ihtiyaçları var.

Profesyonel kariyer hizmetleri > Teklif almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

 

Müşteri yorumlarından bir örnek…

 

3- Öte yandan bir de yurtdışına gitme (kaçma :), orda yaşama ve çalışma fikri var. Buna da değinmek istiyorum. Bende işim gereği nitelikli ve deneyimli iş profesyonellerini bu hayallerine hazırlıyorum ya da mentorluk yapıyorum.

Lakin bu konuda ailesi gurbetçi olan ve hala 2.3.nesiller ile orda yaşayan, yurtdışında okul ve seyahat gibi sebeplerle bulunmuş bir kişi olarak, bu hayalin ya da isteğin pembe olmadığını söylemek isterim.

Gönül isterdi, bu hayaller hiç kurulmasaydı, herkes kendi ülkemizde gönlünce en iyi imkanlar ile çalışabilseydi…

Yurtdışında hangi ülkeye giderseniz gidin, “göçmen” ve “azınlık” olacağınızı bilin.

En medeni denen ülkelerde bile maalesef gizli ve örtülü bir ayrımcılık mevcuttur. (Özellikle müslüman bir ülke değilse) Bunu Avrupa’da yaşayan tüm gurbetçiler çok iyi bilir. Oralara gitme hayali tamam iyi güzel, ancak orda alkışlar ve çiçeklerle karşılamıyor kimse sizi. Bunu da unutmamak lazım.

Başka bir kültüre (hele ki bizim gibi Akdeniz ülkesi olmayan bambaşka bir kültüre) uyum sağlamak zaman alıyor ve kişiyi direnç/dayanıklılık durumuna göre hakikaten zorluyor. Onun için de bazıları gidiyor ancak bir zaman sonra dönüyor.

Yabancı bir ülkede varolmak ve tutunmak da ayrıca yıpratıcıdır.
Kişi tekse ayrı zorlukları vardır, ailesi – çocuğu varsa ayrı zorlukları…

Ve daha burda saymadığım onlarca madde ile yazılabilir bu durumlar.

Kısacası “yurtdışına” gitmek, göçmek ve orda uzun yıllar kalmak kendi içinde bir çok bedeli hesap olarak insandan keser/kesiyor.

O nedenle tüm kariyer kararlarını enine boyuna düşünerek, tartarak, çok iyi araştırarak ve riskleri öngörerek; yüksek akıl ile almak gerekiyor. Anlık duygusal ve tepkisel hezeyanlarla değil!

4- İş arama sürecinde tek tek bir sürü siteye bakmayın! Onun yerine arama motorlarını kullanmak size birçok avantaj ve hız sağlayabilir.

O siteye gir, bu siteye gir. Ona bak, buna bak. Çık ordan başka siteye gir ona bak…Böyle uzayıp giden bir sarmal! Gereksiz.

İş arama motorları kullanın.
Bunlar çeşitli iş ilanı sitelerindeki tüm ilanları toplar ve bir arama sonucu olarak size sunarlar.

Ne yarar sağlarlar;
1️⃣ İş ilanlarına hızlı erişim: İş arama motorları, sayısız iş ilanı sitesi arasında arama yaparak size hızlı ve kolay bir şekilde iş ilanlarına erişim sağlar. Bu sayede, iş arama sürecinizde zaman kazanırsınız.

2️⃣ İlgi alanlarınıza göre filtreleme: İş arama motorları, aramalarınızı belirli bir lokasyona, iş sektörüne veya belirli bir pozisyona göre filtrelemenizi sağlar. Bu sayede, sizin için en uygun iş ilanlarını seçmeniz daha kolay hale gelir.

3️⃣ Rekabet analizi: İş arama motorları, belirli bir sektördeki iş ilanlarını takip etmenize yardımcı olur. Böylece, sektördeki rekabeti de yorumlayabilirsiniz.

4️⃣ Özgeçmiş gönderme kolaylığı: İş arama motorları, birçok iş ilanı sitesiyle entegre oldukları için özgeçmişinizi kolayca gönderebilirsiniz. Döküman olarak cv’nizi yükleyerek başvurabilir ya da Linkedin linkinizle eşleşme sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak, iş arama sürecinde arama motorlarını kullanmak size birçok avantaj sağlar, böylelikle iş arama sürecinizi kolaylaştırabilir ve daha hızlı ilerleyebilirsiniz.

Kritik, niş ve stratejik adımlarla, adreslerle-kaynaklarla ve piyasa değeri 1.000 TL nin üstünde eğitime özel dökümanlarla istediğiniz işi nasıl avlayacağınızı öğrenmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. 

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz