LinkedIn Yeni Algoritma Güncellemeleri 2023

Gönderileriniz nasıl daha fazla dikkat çekebilir? Nasıl daha çok kişiye ulaşabilirsiniz?

ya da son zamanlarda erişimleriniz düştü mü, LinkedIn’de bir şeylerin değiştiğini mi görüyorsunuz? Bu yazı tam size göre çünkü bu yazımda LinkedIn’in değişen algoritması hakkında detayları paylaşmak istiyorum. Hazırsanız başlayalım 🙂 (az buçuk uzun olacak yazı bunu söylemiş olayım:)

2021’den 2023’e kadar paylaşılan içerikte yıldan yıla %42’lik bir artış, görüntülenen içerikte %27’lik bir artış var ve şu anda her saniye platforma üç kişi katılıyor. (LinkedIn’in kendi açıklamalarına göre)

  • Linkedin editörlerine göre, pandemi sırasında insanların LinkedIn paylaşımlarının çok daha kişisel hale geldi. Bu da kullanıcıların Facebook’ta, Instagramda paylaştıkları türden selfie’leri çoluk çocuk aile fotoğraflarını daha çok paylaşmalarına neden oldu.
  • Daha sonra bazı kullanıcılar daha çok beğeni ve takipçi kazanmak için algoritmayı zorlamaya başladılar. Ki çok kereler dediğim gibi, Linkedin algoritma dengesi, viral içerik, takipçi sayısı ya da beğeni (like) kasma üzerine değildir.  Sonuçta da birçok LinkedIn kullanıcısı bu tip durumlardan şikayet etmeye başladı doğal olarak.
  • Bu yüzden LinkedIn, akışını sadece ilgi çekici ya da Tiktok benzeri akımlara kapılan değil, daha vizyoner ve daha bilgilendirici (bilgi odaklı) hale getirmeye çalıştı.

Şimdi detayları ile aktaracağım değişikliklerin sonucunda LinkedIn, akışlardaki alakasız içerikten şikayet edenlerin sayısında %80’lik bir azalmaya ulaştı.

LinkedIn’in akışındaki iki büyük değişiklik;

  1. LinkedIn’de paylaşım yaparsanız, takipçilerinizin paylaşımınızı görme olasılığı daha yüksek. Kullanıcılar tarafından bir içerik daha çok uzmanlık, bilgi ve tavsiyeye dayandığı zaman değerli bulunuyor ve ek olarak bu gibi içerikler tanıdıkları ve önemsedikleri kişilerden geldiğinde daha da değerli buluyorlar. Bu değişikliklerle takip ettikleri kişilerin gönderilerini görüntüleyenlerin sayısında %10’luk bir artış oldu.
  2. Artık LinkedIn genel olarak “bilgi ve tavsiye” paylaşan gönderilere öncelik veriyor. Dolayısıyla bu tip içeriklerde şu anda sizi takip etmeyen kişilere ulaşmanın birincil yolu halinde.

LinkedIn’in sistemi artık bir gönderinin bilgi ve tavsiye içerip içermediğini değerlendiriyor ve ardından bu bilgiyi ilgili ve yararlı bulması muhtemel diğer kullanıcılara gösteriyor.

Bu değişikliklerin yürürlüğe girmesinden bu yana LinkedIn’in “kendi bağlantılarının dışındaki kişilerden gelen bilgiye dayalı içeriği görüntüleyen kişilerde” yaklaşık %40’lık bir artış oldu. Yani bir içerik üreticisinin içeriği bu niteliklere uyuyorsa, kendi bağlantılarının dışındakilerin de akışına çıkarıyor LinkedIn.

Peki aklınıza gelen soru şu; LinkedIn “Uzmanlık Bilgisini ve Tavsiyeyi” nasıl tanımlıyor?

Yani yapay zeka bir algoritma bir gönderinin gerçek bilgi ve tavsiyelerle dolu olduğunu nasıl anlayabiliyor?

LinkedIn editörleri de bunu şu şekilde açıklıyorlar:

“İçeriğinizle benzersiz bir şekilde nitelikli olduğunuz bir bilgi paylaşımı yaptığınızda, içeriğin etrafında bir topluluk oluşturduğunu görmek istiyoruz” diyorlar. Bunun ölçütünü ise LinkedIn hiçbir zaman açıkça paylaşmıyor bildiğiniz gibi. Ancak bazı parametreler var. Bunlar;

  1. Gönderi hedef kitleye hitap ediyor mu?

Her içerik kendi hedefine adreslenebilir şekilde olmalı. Her içeriğin bir hedef pazarı olmalı.

Ve şunu düşünmek zorundasınız: “Bu içerikle ben kime ulaşmaya çalışıyorum?”

Çünkü LinkedIn’de böyle düşünüyor!! Diyor ki Banu bu içerikle kimi hedefliyor, kime ulaşmaya çalışıyor. Ve şunu soruyor: “Bu içerik kiminle alakalı?”

Belki ailesel veya çok kişisel bir paylaşım yaptınız. Bu durumda sistem bunun yalnızca en yakın 1.cil bağlantılarınızla alakalı olduğuna karar veriyor. Ya da belki uzmanlık alanınızla/işinizle ilgili bir içerik paylaştınız o zamanda sistem bunu kitleniz içindeki ilgili kişilere göstermeye başlıyor.

Burada her zaman söylediğim gibi, LinkedIn “saldım çayıra Mevlam kayıra” ya da uzay boşluğundaki gibi hiçbir yere adreslenmeyen içeriklerin paylaşıldığı bir mecra değil. Bu değişen ve daha da mikro hale gelen algoritmik değişiklikleri ile bize bunu net gösteriyor.

  1. Kişi kendi ana konu alanlarında mı yazıyor?

LinkedIn’de bir şey paylaştığınızda, platform yalnızca gönderinizin değerini değerlendirmekle kalmıyor; sizin paylaştığınız konuda bir otorite olup olmadığınızı da değerlendiriyor. Ve işte bu en sevdiğim husus 🙂

Ben şimdiye kadar LinkedIn’de 07.08.2023 itibarıyla 1975 gönderi paylaşmışım. Hepsi işle ve uzmanlık alanlarımla ilgili. Beni kendi alanlarım dışında ortaya karışık içeriklerle görmeniz pek mümkün değildir. Bu nedenle “içeriklerin görüntülenmesinde düşme oldu” vs gibi hususlar benim içeriklerim ve profil görüntüleme rakamlarım için hiç olmadı. Bunun nedeni de temelde LinkedIn’i olmasını istediği gibi kullanıyor olmam.

Profesyonel bir profiliniz olduğunda LinkedIn, doğru içeriği doğru kişilere ulaştırmanızı daha çok destekliyor.

Örneğin;  Kişinin fabrika yönetimi alanında hiçbir geçmişi yok lakin LinkedIn’de nasıl fabrika yönetileceği konusunda yapıyor. Peki ne oluyor?!! İşe yaramıyor. Çünkü LinkedIn paylaştıınzı konu hakkında bir deneyiminizin olup olmadığını kontrol ediyor. Ve LinkedIn bu tip bir içeriğe “Kaliteli içerik değil, çünkü X’in bu alanda hiçbir deneyimi yok ve geçmişte bu alanda da  bir içeriğine, yetkinliğine ya da başarılı olduğu bir şeyini görmedik” diyor!

  1. Gönderide “anlamlı/kaliteli yorumlar” var.

Geçmiş yıllarda LinkedIn, çok sayıda yorum alan gönderileri güçlendirirdi. Fakat bazı kullanıcılar bir araya gelerek “etkileşim grupları:))” oluşturdular ve birbirlerinin gönderilerini hızlı şekilde beğenip ve yorum yapmaya başladılar. Ve LinkedIn bunu durdurmak istedi ve durduruyor.

Bir gönderinin anlamlı yorumlar alması  “teşekkürler”, “bu harika!”, “katılıyorum”, “++”  veya “çok doğru” gibi boş yorumlar yapılmadığı anlamına geliyor. Bunun yerine gönderinin içeriğine kullanıcıların gerçekten yanıt vermeleri, fikirlerini yazmaları önem kazanıyor.

LinkedIn ayrıca bu yorum yapanların da kim olduğunu da dikkate alıyor; rastgele insanlar mı yoksa belirli bir gruptan hep genellikle aynı kişiler mi?

Örneğin, sağlık hizmetleri hakkında bir şey paylaştınız. Gönderinize çok sayıda sağlık alanında çalışan kullanıcılar yorum yaparsa LinkedIn bunu olumlu bir işaret olarak görüyor ve gönderi değerlenmeye başlıyor. Gelen yorumlara yanıt vermeniz de yine son derece önemli.

  1. Gönderinin bir bakış açısı bir vizyonu var mı?

LinkedIn, gönderileri farklı kategorilerde sınıflandırmak için yapay zeka kullanıyor – örneğin, bir gönderinin görüş ve/veya tavsiye içerip içermediği anlayabilmek için kullandığı gibi. Bir içeriğin genel bilgiler mi sunduğuna (-ki bu daha az ödüllendirilir-) yoksa içerik üreticisinin kendi bakış açısından ve kendi düşüncelerinden mi kaynaklandığına (-ki bu daha fazla ödüllendirilir-) bakıyor. Yani içerik üreticilerinin yaratıcılıklarını ve kişiliklerini kullanmalarını takdir ediyor.

LinkedIn’in güncellenmiş algoritması, bilgi açısından zengin gönderilerin erişim alanını genişletiyor ve içeriğinizi faydalı bulabilecek sizinle bağlantısı olmayan kullanıcılar gönderilerinizi görebiliyor.

LinkedIn’de kullanıcılar beğeni, yorum ve takipçi istiyor. Okey iyi güzel bu faydalı bir marka oluşturma aracı olabilir ve daha fazla iş sağlayabilir.

Ancak LinkedIn için mevzu bu değil! Mevzu çok sayıda insana ulaşmak yerine, doğru insanlara ulaşmak ve buna odaklanmak. LinkedIn sisteminin viralliği pek ödüllendirmemesinin en büyük nedeni de bu. Nitelik, LinkedIn için gerçekten çok önemli.

Ben 2010-2020 yılından beri çok daha aktifim LinkedIn’de. Ve hiçbir zaman önceliğim takipçi kazanayım vs olmadı. Beni takip eden kitlenin kim olduğu bence, takipçi sayısının çokluğundan daha önemli. Benim takipçi kitlemin %80’i üst düzey rollerde, yüksek kalifikasyon sahibi, güçlü ve profesyonel profillere sahip karar verici mercideki kişilerden oluşuyor.

Profesyonel olmayan içerikler, özellikle de algoritma ile oynamak için tasarlanmış gönderiler artık etkili olmayacak. Bunun arkasındaki mantık, Facebook tarzı içerik akışının önünü kesmek. (Ben WC’de ayna önünde günaydın paylaşımı görmüştüm, güya takipçi sayısı olan muhtelif işbirliği paylaşımları yapan bir profilde, markalar da kimi seçtiklerine ekstra dikkat etmeliler. Konu takipçi sayısı değil dediğim gibi)

Ek olarak diğer platformlardan viral içeriklerin yeniden paylaşılmasını da engellemeye başladı (örneğin Tiktok)

LinkedIn birinci derece bağlantılardan gelen değerli içeriğe öncelik veriyor. Bu nedenle kullanıcıların artık akışlarında doğrudan 1.cil bağlantılarından ve takip ettikleri kullanıcılardan daha fazla güncelleme görmeye başladılar.

Bir şeyleri direkt re-share yani yeniden yayınlamak yerine kendi fikrinizle paylaşmaya çalışmalısınız. Makbul olan bu.

Uzman bilgisi çok önemli. (Her zaman söylediğim şey bu, yani değerli bağlantılarım günaydın, gününüz aydın olsun tadında paylaşımların yeri burası değil!)

Sistem artık kişinin profiline ve etkileşimlerine dayanarak ilgi alanlarını belirlemeye çalışıyor ve nişinizdeki diğer kişiler gönderilerinizle etkileşime giriyorsa, bunu, alakalı ve değerli içerikler paylaştığınıza dair güçlü bir işaret olarak yorumluyor.

Genel bir yere bağlanmayan amaçsız yazılar, uzman görüşünüzü paylaştığınız içeriklerden geride kalacak. Ve ne kadar çok içerik paylaşırsanız, LinkedIn teorik olarak kim olduğunuzu, ne yaptığınızı ve gönderilerinizi kimlerin görmek istediğini daha iyi anlayacaktır.

2023’e dair güncel algoritmik değişiklikleri bu şekilde özetleyebilirim. Umarım faydalı olmuştur.

 

****

LinkedIn’i güçlü ve doğru şekilde kullanmak için online eğitim plaftormum CareerBRAND Academy’de yer alan 4 saatin üzerinde ve 35+ video içeriği ile Türkiye’nin en kapsamlı LinkedIn kullanım eğitimim Smart LinkedInSTAR’a kayıt olabilirsiniz. Eğitim konu anlatımı yaptığım videolara ek olarak ekran paylaşımlı video içeriklerinden oluşuyor. Kendi hızınızda istediğiniz yerden istediğiniz zaman izleyebilirsiniz.

Bu eğitimde, LinkedIn ile ilgili rafine bilgileri, profil optimizasyonunun ne demek olduğunu ve nasıl yapıldığını, etkili kullanım taktiklerini, içerik stratejisi oluşturmayı ve daha fazla görünürlük sağlamayı, işveren ya da potansiyel müşterilerinizi etkilemeyi, bağlantı ağınızı büyütmeyi, iş fırsatlarına daha kolay ve rahatça ulaşmanız için ihtiyacınız olan ve bilmeniz gereken tüm kritik ipuçlarını öğrenebilirsiniz.LinkedIn’de profesyonel bir varlık oluşturma ve sergileme yolculuğunuzu başlatabilir ya da geliştirerek ilerleyebilirsiniz Bu eğitimde aktardıklarımı LinkedIn profilinizde dikkatle ve istikrarla uyguladığınızda bireysel ya da kurumsal markanız için ciddi bir rekabet ve kazanç avantajı sağlayacağınıza emin olabilirsiniz.

Detayları incelemek ve kayıt olmak için tıklayın. 

 

 

 

LinkedIn konusunda (bireysel ya da kurumsal) danışmak ve sormak/öğrenmek istedikleriniz hakkında 1e1 gerçekleşen LinkedIn Power mentorluğundan yararlanabilirsiniz. Detaylar için tıklayın.

 

Banu Çakar
banu@banucakar.com
Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz