Sadakat ve bağlılık iş dünyasına ait kavramlar değildir! (HBR İnsan & Kültür Zirvesi 2024)

03 Nisan 2024 tarihinde Harvard Business Review Türkiye tarafın düzenlenen “İnsan ve Kültür Zirvesi” nin bazı oturumlarını dinledim.

Online olarak da takip imkanı harika oldu, öncelikle HBR Türkiye’ye teşekkürler

Dinlediğim oturumlardan aldığım bazı notlarımı sizinle paylaşıyorum;

****

GeneX Corporate ve Future Bright’ın birlikte gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk yetenek yönetimi araştırma sonuçlarının bir bölümünden bahseden;bir bölümü Akan Abdula ile  Behiye Ersin Arsan ‘ı keyifle dinledim.

– Yeteneğin ibresi yok. Rakibe gider deniliyor; sadece rakibe değil her yere gidebilir.
– Yetenekleri elinde tutan şirketler hisse senetlerinin de değerlerini artırıyor.
– Çalışanlar ilham veren, hayranlık duydukları yöneticileri istiyorlar (ki takip edenler bilir bunu çok kereler dile getirdim, getiriyorum)

“Türkiye’de Yetenek Olmanın Astarı Yüzünden Pahalı” başlığı ile yapılan sunumun kısa bir özetini paylaşıyorum;

1. Bugüne kadar yetenek yönetiminde ekonominin gidişatına göre ibre bir yetenekten bir şirketten yana idi. Ama artık işler değişiyor. Yetenekler ibre hep kendilerinden yana olacak şekilde davranıyorlar. Sektör içinde işler iyi değil mi mesela, hemen başka sektöre geçiveriyorlar. Ya da gerekirse kurumsal hayatın dışına çıkıp GİG ekonomisine dahil oluyorlar ya da solo girişimciliğe adım atıyorlar.

2. Mevcut durumda kurumlar yetenekleri bulmakta ve elde tutmakta zorlandıklarını söylüyorlar. Bizim araştırmamız temelde bir yetenek darboğazına işaret etmiyor. Sadece yeteneklerin mevcut şartlarda kurumsal dünyada çalışma arzusunda olmadığını, böyle bir mecburiyet hissetmediklerini gösteriyor. Dolayısıyla darboğaz yok, kurumların politikalarında değişmesi gereken yerler var.

3. Öte yandan, bu dönemde bir fırsat penceresi açılmış durumda. Mevcut ekonomik koşulların zorunlu kılması sonucu güvenli kurumsal dünyaya dönüş yapmış yeteneklerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Atılacak doğru adımlar ve doğru şirket politikaları ile yetenekleri kazanmak ve bu birlikteliği kalıcı kılmak mümkün. Bu konuda karşımızda ne istediğini çok iyi bilen ve ifade eden bir yetenek profili var.

4. Yeteneklere, kendilerine sunulan ücret paketi, unvanları ve terfi fırsatlarını sorduğumuzda ödedikleri bedeller karşısında yetersiz bulduklarını ifade ettiler. Yetenek olmanın astarı yüzünden pahalı bakış açısında olan yetenekleri gerçekten anlayan ve bu doğrultuda hareket eden sayılı şirket var. Datalar da bu tespiti destekliyor. Yeteneklerin sadece %6’sı çalıştıkları şirketin yetenek yönetim politikalarını dünya standartlarında görüyor.

5. Yetenekler için bir gelecek resmi görmek önemli. Kendilerine sunulan kariyer yol haritalarını çoktan seçmeli bir sınava benzetiyorlar. “Bizde bir yıl sonra uzman olunur”, “bizde iki yıl sonra kıdemli uzman olunur” diyen şirket kariyer haritalarını hayli yetersiz buluyorlar. “Bizde” diye başlayan cümleler yerine, kendisinin yetenek olduğunu göz önüne alan kişiselleştirilmiş, iyi düşünülmüş kariyer yolculukları yapmak istiyorlar.

6. Yetenekler hayranlık duyabilecekleri, ilham veren yöneticiler, ustalar arıyorlar kendilerine.  Kendilerine benzer, beslenebilecekleri ve etkileşimde olabilecekleri diğer yeteneklerle de temas içinde olmak istiyorlar. Kurumlardan çok kişiye ve yetenek ekosistemine bağlılık gösteriyor yetenekler.

Araştırma hakkında ek detaylar için buraya tıklayınız. 

****


Manpower Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı ise; Z kuşağı için iş yaşam dengesinin, ücretten önde yer aldığını belirtti.

****


Bence gün en etkili söylemleri ise Psikiyatr Dr. Gülcan Özer’e aitti
– Yeteneği şirkete çekene kadar çaba gösteriliyor sonrası koyverip gidiliyor.

– Şirketlerin sadakat/bağlılık palavrasından çıkmaları gerekiyor.

(-evet aynen böyle dedi , doğru da dedi, bende biz bir aileyiz palavrasını ekleyeyim-)

– Sadakat/bağlılık iş dünyasına ait kavramlar değildir. Patronaj tarafından uydurulmuştur. Artık iş dünyası buna başka bir form bulmalıdır.

– Şirketlerin samimiyetleri yetersiz.
– Borderline bir toplumda yaşıyoruz.
– Kimliğin nasılsa öyle liderlik yaparsın!

****

Ne dersiniz, tespitler doğru mu?

Etkinliğin tekrarını izlemek için buraya tıklayınız. 

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz