Üniversitelerin PR yarışı : 21.yy’a hazırlıyoruz!
Geleceğini şekillendirmek isteyen yüzbinlerce üniversite adayı zorlu bir tercih dönemi içerisinde. Geçtiğim yerlerde çeşitli üniversitelerin veya belediyelerin tanıtım noktalarını görüyorum. Dört koldan öğrencilere tercih yaparken yardımcı olunmaya çalışılıyor. Bu çok güzel bir şey elbette…Bundan bir on seneye önceye kadar tercih konusunda konuşmak için sadece dershaneye gidilir, rehber hocayla görüşülür ve orada tercihler yapılırdı…vs.
Öte yandan bu çeşitli yerlerde rastladığım tercih rehberi noktalarında, üniversiteler de var. (Ki bu daha çok özel ve/veya vakıf üniversitelerini çokça görebileceğimiz bir tablo) bu tip tanıtım – tercih noktalarına onlara sıkça rastlamak mümkün. Burada aday öğrenciye üniversite hakkında ve seçmek istediği bölümle ilgili bilgiler veriliyor sonra bizim üniversitemiz şöyle böyle…vs anlatılıyor. Bir nevi pazarlama ve pr çalışması yapılıyorJ Bir reklam sirkülesidir gidiyor. Gerçekten çok kalabalık bir görüntü. Umarım her aday öğrenci kendisi için en doğru kararı verebilir bu yoğun pr kalabalığı içerisinde…
Bu görüşmeleri tek başına yapan aday öğrenciler olduğu gibi genellikle aileleri ile birlikte olanlar çoğunlukta. Çünkü bu devlet üniversitesi değil ki, aday yazsın girsin, bu aynı zamanda “Burada okumayı iyi güzel anlattınız da ücreti ne kadar?” şeklinde bir diyaloğun geçtiği üniversiteler 🙂 Çünkü gelen her aday öğrenci bir nevi potansiyel müşteri doğal olarak 🙂
Özel üniversitelerin fazlalaşmasıyla bu tip bir süreç ortay çıktı. Şimdi gazetelerde, degilerde üniversitelerimizin “21.yy a hazırlıyoruz”, “Mezuniyet sonrası iş garanti” diyerek verdikleri ilanları sıkça görebiliriz. Bununla birlikte bu tip ilan veya yoğun tanıtım sürecine giren bir devlet üniversitesine rastlamamız yok denecek kadar az 🙂
Benim merak ettiğim şimdilerde yani 2013 yılında bu tip reklamlara adını ve eğitimini(!) duyurmak için başvuran bir özel üniversitenin bundan on yıl sonra 2023’te hangi noktada olacağı? Ya da on yıl sonra hala varlığı sürdürüp sürdürmediği ve oradan mezun olmuş öğrenciyi hangi noktada görebileceğimiz?
Bunu da yaşayıp göreceğiz….
Benim tercih maceram nasıldı?
Örneğin benim birinci tercihim Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık okumaktı. Sonrası ise sosyoloji…Yani sosyal/sözel puanla girilen bölümlerdi öncelikli tercihlerimdi. Çünkü ben sayısal tarafı değil sözel tarafı güçlü bir öğrenciydim, bunu o yaşlarda da görebiliyordum. Eşit Ağırlıklı puanımı kullanarak bir tercih yapmak benim ikinci alternatif planımdı. Çok istediğim bir üniversitenin Sosyoloji bölümünü iki puanla kaçırdığımda çok üzülmüştüm ve ana tercihlerime girememiştim. Çünkü iddialı sayılabilecek tercihlerim vardı. Sonra Ek Kontenjanların açıklanmasını bekledim, yani üniversitelerin boş kalan kontenjanları için yapılan yerleştirmeyi. Çünkü orada puanlar son derece oynak olabiliyordu, dolayısıyla ana yerleştirmede giremeyeceğim bir fakülteye rahatlıkla girebilirdim, rehber öğretmenimle dersanede uzun uzun konuştuk, değerlendirdik ve çok istediğim üniversitelerde sözel puanımla giremiyordum, başka üniversitelerde de o bölümü okumak istemiyordum dolayısıyla yazmadık ve yüksek olan EA puanımı kullanmaya karar verdik ve beş kişilik kontenjan açıklamış olan mezun olduğum fakülteme 2.sırada girdim ve o seneki giriş puanımla o fakülteyi de 14 puan yükselttim. Sonuç olarak kapağımızı attık 🙂
Okumayı çok istediğim üniversiteye de yıllar sonra çok başka bir şekilde gitmek nasip oldu. Demek ki, istenilen şeyler bir şekilde insana nasip ediliyordu. Yani Allah’ın verdiği de imtihandır, vermediği de….
Sevgili aday öğrenciler, bu süreç çok zorlu bunu biliyorum, kararlarınız ve tercihleriniz hayatınızı şekillendirecek. Ama istemediğiniz bir bölümü tercih etmeyin veya tanıtım günlerine katılmış olsanız da içinizden bir ses bu üniversiteyi seçme diyorsa onu dinleyin.
Üniversite, sadece bir binadan veya binalardan ibaret değildir onun için çok parlak fiziki olanaklar karşısında mümkün olduğunca serinkanlı olun. Ne de olsa (eğer para verecekseniz) bunun karşılığını ödüyor olacaksınız ve dolayısıyla bir kaliteli bir eğitim hizmeti satın almak için bu yola giriyorsunuz Seçeceğiniz üniversite her neresi olacaksa siz oraya değer katacaksınız bunu unutmayın. Üniversiteler (bu tüm özel okullar için geçerli olabilir) onları tercih eden öğrencilerle başarı kazanır ve niteliklerini artırırlar.
Size eğitimi ile maksimum değer katabilecek bir üniversitede lisans veya önlisans hayatınıza başlamanızı diliyorum.
Yorum Yapılmamış