2016’da Ücretler…

Mercer’den Hay Group’a kadar dünyanın en büyük araştırma şirketleri, 2016’da Türkiye’de ücretlerde ortalama yüzde 8-9 oranında artış öngörüyor.

Hay Group, Tower Watson ve Poyraz’ın ücret araştırmaları da döviz kurlarındaki artışın 2016’da ücretlere yansımayacağını gösteriyor.

16 milyon üyesi olan Glassdoor.com; çalışanların işverenleriyle ilgili anonim değerlendirmeler yaptığı bir internet sitesi. Glassdoor.com’un ücret ve yan haklar konusunda yaptığı son araştırmaya göre dünyada çalışanlarına en yüksek ücretleri ödeyen ilk 5 şirket sırasıyla Google, Costso Wholesale, Facebook, Adobe ve Epic Systems Corporation.

İŞE YENİ GİRENLERİ BEKLEYEN ÜCRETLER (Aylık Net Maaş, TL)

Eğitimine göre                                                  Minumum                                             Maksimum

Üniversite2.0004.250
Yüksek Lisans2.5005.000
Doktora3.2505.500
Not: Türkiye’nin en büyük 500 şirketi dikkate alınarak saptanmıştır. (Capital)

Capital tarafından 11 sektörde yapılan “Ücret Liderleri 2016” araştırmasına göre 2016’da da son 8 yıldır olduğu gibi şirketlerin ücret ve zam politikalarında bir değişiklik yok.

Sektöründe lider ve marka olan kurumlar diğerlerinden daha yüksek ücret ödemekteler.

Türkiye’nin önde gelen holdingleri ücretler konusunda rakiplerine göre daha rekabetçi davranıyor. Ücretlerin en yüksek olduğu grupların başında sırasıyla Doğuş, Koç, Sabancı, Anadolu ve Yıldız Holding bulunuyor. Bankacılıkta İşbankası, Odeabank, Vakıfbank, Otomotivde Renault, Otokar, BMC, Hazır giyimde LC Waikiki, Defacto ve Indıtex.

Rahmetli Vehbi Koç, “Hayat Hikayem” adlı kitabında işadamlarına çalışanlarına ortalamanın üzerinde ücret ödeme tavsiyesinde bulunuyor. Koç, kitabında “En ufak tezgahtardan en büyük müdüre kadar verebileceğiniz aylık ücret, prim, ikramiye kısaca o elemanın eline geçecek para rakip firmaların verdiğinden daha yüksek olmalıdır.” diyor.

Yüksek ücret ödeyen şirketlerin ücret seviyeler, sektör ortalamalarına yaklaşsa bile bir çok şirkette daralan makas çalışanlara sunulan ekstra paketler ve yan haklarla telafi edilmeye çalışılıyor.

Yan haklar paketlerine dikkatle hazırlayan sektörlerin başında ilaç, tüketici ürünleri, hizmet, petrol ve doğalgaz, altyapı hizmetleri, finansal hizmetler ve teknoloji/telekom geliyor.

Tower Watson’ın araştırmasına göre Türkiye’deki şirketlerin yaklaşık yüzde 65’i sektör ortalamasında ücret verirken sadece yüzde 10’u piyasanın üzerinde ücret ödüyor.

Towers Watson’ın Türkiye Ücret Araştırmaları raporu, 2016 yılında ücret artış bütçelerinin yüzde 7,2 – 9 aralığında ve orta noktada yüzde 8 seviyesinde olmasına işaret ediyor. 2015 yılında gerçekleşen ücret artış oranı ise yüzde 7,8 seviyesindeydi.

Towers Watson Türkiye Ücret Araştırmaları’nın genel endüstri verilerine göre öne çıkan bulguları şu şekilde sıralanıyor:

  • Üniversite sonrası giriş seviyelerinde kişinin performansına bağlı değişken ücreti, uzman pozisyonlarında baz maaş ile kıyaslandığında ortalama 1,5 maaş (%12,5) kadarken, giriş seviyesi – ileri düzey uzmanlık rolleri arasında bir maaş (%8,33) ile baz ücretin %20’si aralığında değişmekte.
  • Değişken ücret ile performansının daha çok desteklenmesi beklenen satış pozisyonlarında ise giriş seviyesi ile ileri uzmanlık rolleri arasında %20-35 aralığında bulunan değişken ücret oranı, ortalama %30 seviyesinde.

Bireysel katkı sağlayan bu iki kategoride 2014 yılına oranla şirketlerin önemli ölçüde daha agresif değişken ücret planlarını uygulamaya geçirdikleri gözlemleniyor.

  • Üst düzey yöneticiler hariç, orta kademe yönetici pozisyonlarına bakıldığında ise yöneticilerin kademelerinin yükselmesine bağlı olarak değişken ücret seviyeleri baz maaşın %12,5’inden başlayarak %30 seviyelerine ulaşıyor.

Towers Watson Ücret Araştırmaları, çalışan kategorileri arasında ücret yönetimine ilişkin birtakım farklılıkların bulunduğunu da gösteriyor. Aynı seviyedeki çalışanların baz maaşları kıyaslandığında ekip yönetme sorumluluğu olan yöneticiler ortalamanın %2,5 üzerinde, uzman pozisyonları %4, satış pozisyonları ise ortalamanın yaklaşık %18,5 altında seyrediyor. Dolayısıyla, aynı kademede yöneticiler bireysel katkı sağlayan rollerden 6,5, satış rollerinden ise 21 puan yukarıda ücretlendiriliyor. Ancak, özellikle satış pozisyonlarında değişken ücretin baz maaşa oranının diğer pozisyonlara kıyasla daha yüksek olması, %18,5 oranındaki aşağı yönlü farklılığın hedef toplam nakitte kapanarak ortalamanın %5 kadar altına yaklaşmasını sağlıyor.

Kaynak : Capital

ihracat.info.tr

Derleme : LiderlİK Ruhu

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz