“HR Business Partner / İK İş Ortağı” – 1.BÖLÜM

Son yıllarda “HR Business Partner / İK İş Ortağı” ifadesi epey popüler oldu 🙂

“HR Business Partner / İK İş Ortağı” nedir, ne değildir, İŞ ORTAĞI demek ne demektir bunları tanımlandırmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir pozisyona özellikle insan kaynaklarına “İş Ortağı” dediğimiz zaman bu ünvanın tanımının doğru yapılmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Keza şirketin beklentilerinin İK çalışanından “İş Ortağı” şeklinde mi olduğu konusunda kendini konumlamış olması da ayrıca son derece önemli. Çünkü bazı firmaların İK İş Ortağı ne demektir tam bilmeden bu ünvanda çalışan aradığını ama o  ik’cının aynen HR Generalist/İK Uzmanı olarak görev yaptığını gözlemliyorum.

Bu yazı konusunu tek bir yazıda ele almam mümkün değil. Bu nedenle “HR Business Partner / İK İş Ortağı”hakkında aktaracaklarımı bir yazı dizisi şeklinde yazmayı planladım 🙂

Konuyu bu bölümlerde sizlere aktarırken insan kaynakları ve insan kaynakları yetkinlikleri konusunda araştırmalar yapan RBL Group verilerinden ve İK’nın dünya üzerindeki yenilikçi fikir liderlerinden Dave Ulrich ve danışman grubu Wayne Brocbank, Dani Jonhson, Kurt Sandholtz ve Jon Younger tarafından derlenen istatistiki araştırma ve yorumlardan yararlanacağım.

Okuyacağınız bu 1.bölümde,

  • — İş ortağı nedir,
  • — İnsan kaynaklarında iş ortaklığı ne demektir,
  • — İş ortağı alanı nedir, iş ortağı olmak için ne gerekir?

Başlıklarına değineceğim.

Sonrasında okuyacağınız 2.bölümde ise,

  • — İş Ortaklığından İş İnsanlığına geçiş,
  • — İş Ortağı alanının faktörleri,
  • — Rakamsal/istatistiksel verilerle anlamına değiniyor olacağım.

haydi bakalım başlayalım…

İş Ortağı nedir?

İş Ortağı demek, şirketlerin değişen koşullara karlı şekilde ayak uydurabilmeleri için, anlayış ve bilgisini problemleri öngörmek ve şirketi başarıya götürecek çözümler üretmek için kullanabilmek demektir.

İnsan Kaynaklarında İş Ortağı ?

İnsan Kaynakları profesyonelleri insan ve işletmenin kesiştiği noktada çok önemli rol oynarlar. Şirketin içinde bulunduğu ortamı anlayarak, nasıl para kazandığını, -ki buna değer zinciri diyoruz-, müşterilerinin kim olduğunu, şirketin hangi ürün ya da hizmetlerini aldıklarını bilir. Şirketin farklı birimlerini (finans, pazarlama, ar-ge…vs.) bu birimlerin neler yapması gerektiğini de bilerek organize olmalarını sağlar ve şirketin para kazanmasına yardımcı olur.

Şimdi bu noktada, kaç tane şirketin yöneticisi/sorumluları, “İK İş Ortağı” dediğimiz pozisyonu ve/veya alanını-tanımını tam anlamıyla biliyor bu manzaraya bakmak gerekir.

İnsan Kaynakları, sürekli değişim ve kargaşanın içinde çalışanlara özen göstererek hizmet etmeye çalışıyor. Bazıları bunu “İnsanı korumak” adlandırır. Ama aynı zamanda İK profesyonelinin piyasa dinamiklerini (kendi çalıştığı sektörün) bilerek buna göre stratejiler tasarlayıp müşteri ve yatırımcı beklentilerine de ayak uydurmaları gerekir.

İK İş Ortağı olmak için ne gerekir?

İş Ortağı olabilmek için, temel işletme eğitimi almak gerekir. Bu nedenle iktisat veya ekonomi/finans eğitimli İK’cılar avantajdadır. Mühendislik veya Sosyal Bilimler disiplinlerinden gelen İK’cıların ise daha sonrasında işletme kökenli eğitimler almış olmaları mühimdir. Temel İşletme disiplinine dair bilgisi olmayan bir İK’cının, İK İş Ortağı olması etik olarak doğru olmayacağı gibi bilgi ve vizyon  açısındanda da eksik kalmasına neden olur. Çünkü en basitinden işletme okur-yazarı olmaları, ticari ortam, finansal performans ve şirketin nasıl para kazandığı ile ilgili bilgi sahibi olmaları ve bilgileri yorumlayabilmeleri gerekir.

İş Ortağı olmak, şirketi anlamaktan fazlasını gerektirir.

İK, şirketin içinde bulunduğu ticari ve sosyal ortamı anlayarak, şirket kararlarında etkili olabilmek için daha donanımlı hale gelmiş olur. Dikkati incelenirse fark etmek zor değildirJ şirket yöneticileri çoğu zaman, İK’daki kişilerle şirketin ana faaliyet alanı, satış, pazarlamasıyla ilgili konuşmazlar. Onlara göre İK kendi çerçevesinde işini yapar, eleman alır, çıkarır, diğer resmi işlerle ilgilenir…vs. Şirketin ana faaliyet konusu, maliyet ve üretimi, satış ve pazarlaması onları ne ilgilendirir diye düşünülür. Şirketin iş dinamikleri ve diğer departmanlarının işleyişi konusunda yeteri kadar bilgilendirilmeyen veya bu bilgilere vakıf olmayan bir İK’cı ünvanda İş Ortağı olmuş ne fark eder 🙂

“İş Ortağı olmak, sadece işin ticari boyutunu anlamak değil aynı zamanda o anlayış üzerine harekete geçmek demektir biraz da cesaret gereklidir.” (Dave Ulrich)

İş Ortağı değil, İş İnsanı…

Elbette bu bakış açısı artık değişiyor. Çünkü İK İş Ortağı olmak beklenen bir şey, oyuna girebilmek için zaten sahip olunması gereken bir özellik. İş Ortağı ifadesi artık yerine İş İnsanlığına bırakıyor. İK’nın doğal evriminin bir parçası. Bu insan kaynaklarında nasıl ifade buluyor, “HR Business Partner / İK İş Ortağı” yazı dizisi 2. bölüm başlık konularıyla devam edecek…

Şimdi bu 1.bölümün sonunda, her “HR Business Partner / İK İş Ortağı” adı altında türlü şirket organizasyonlarında çalışan her bir İK’cı yukarıda okuduğunuz alan tanımlarıyla beraber bir İş Ortağı mı bu soruyu sormak isterim.

Yorum Yapılmamış

Yorum Yaz