Kuzey Avrupa’daki bir telekom şirketinde kıdemli bir yönetici olsan Sofia, liderlik yetilerini geliştirmesi gerektiğini biliyordu.
Seminerlere gitmiş, kitaplar okumuş ve danışmanlarla çalışmıştı. Gelişim planları yazmış ve hem kısa hem de uzun vadeli hedefler belirlemişti. Ne yapması gerektiğini biliyordu ama anlaşıldığı kadarıyla bu planların hiçbiri gelişimine rehberlik edemiyor ve birkaç hafta sonra kaçınılmaz olarak çalışma masasındaki çekmecenin dibini boyluyordu.“Yanlış anlamayın” dedi bize.
“Kariyerimde başarılı olmak istiyorum. Ama o kariyer planlarının benim gerçekten ilgilendiğim şeyle pek ilgisi yok. Şu ya da bu yeterliği, sırf iş açısından gerekli olduğu için geliştirmek bana şevk vermeye yetmiyor.” (*)
Sofia’nın deneyimlerini, liderlik geliştirme programlarından geçen pek çok kişi yaşıyor. Sorun, o programlardan çoğunun yanlış varsayımlarla başlamasıdır.
Gerçek liderlik gelişimi, “kariyer planlaması”ndan çok daha geniş bir alandan (-kişinin yaşamı hakkındaki bütüncül vizyonunu, tüm zenginliğiyle ele alarak-) başlar. Liderlerin, iş performanslarını artırmak için kendilerini duygusal bakımdan geliştirmeleri gerekir. Bu ise, çabalarını kendileri için gerçekten önemli olan şeye adamalarını gerektirir.
Kabaca 40 yaşın altındakiler olarak tanımlanan pek çok genç liderin, bir önceki liderler kuşağına kıyasla daha bütüncül (-yalnızca işlerini değil, yaşamlarının birçok yönünü de ele alan-) bir öğrenme hedefleri olduğunu bulgulanmış. (*)
Liderlik yolunda ilerlemek istiyorsak bize düşen, gelecekteki yaşamımızı düşünmektir.
Ne yapıyor olacağız, nerede, kimlerle yaşayacak ve kendimizi nasıl hissedeceğimizi düşünmek ve hatta bir kağıda yazmaktır. Ve inanılmaz etkili bir yöntemdir J Ben yazma yöntemini belli aralıklarla gerçekleştiren bir insanım. Sonra geçmiş aylara yönelik planlarımı/hedeflerimi okudukça onların gerçekleşmiş olduğunu görmek bana çok büyük bir keyif veriyor. Yazarken kısa vadeli değil, bundan 10 yıl, 20 yıl hatta 50 yıl sonrasını düşünerek yazmanızı öneriyorum. Neleri yapmayı, nasıl hissetmeyi, kimlerle olmayı ve nerede olacağınızı düşünün, hayal edin ve yazın. Yararını göreceğinizi taahhüt ediyorum.
(*) Kaynak ve Alıntılar : “Primal Leadership” – D.Goleman / R.Boyatzıs / A.McKee
Yorum Yapılmamış